Un student dintre cei care au fost exmatriculați de la Universitatea de Drept pentru că au copiat la examenele din cadrul Facultății de Drept a câștigat în instanță suspendarea deciziei în cazul acestuia și va fi reprimit la cursuri (G4Media.ro). Nu este orice student, ci și un reprezentant al generației actuale de tineri, fiind vicepreședintele Federației Tinerilor din Constanța.
Este un test al realității pentru cei care mai credeau într-o României corectă sau în standarde academice la nivel internațional. Pur și simplu nu se poate, căci te apără justiția. Ar râde toată lumea universitară occidentală dacă ar auzi despre cum justiția a intrat peste autonomia universitară și peste cutume de sute de ani privind realizarea educației universitare, luând apărarea celor care au comis fraude.
După cum am mai scris aici, studenții respectivi nu au fost doar în situația de a copia la un examen, ci au încălcat o lege a educației, o cartă universitară, un cod de etică, un contract de studii, proceduri de desfășurare și evaluare a activității la curs și niște principii de bază ale comunității universitare. După exmatriculare, reușește să își câștige „dreptatea” în instanță. Sunt curios dacă va fi urmat și de alți studenți dintre cei exmatriculați, căci este greu de spus că vorbim de un caz aparte într-o situație de fraudă în masă a examinărilor.
Rămâne de văzut motivarea deciziei, însă impactul este imens, dincolo de criticile aduse formulei de evaluare: este respinsă integritatea academică ca o cerință de la sine înțeleasă în activitatea universitară, inclusiv când vorbim de activitatea studenților.
În toate experiențele internaționale prin care am trecut, ideea de a frauda în diferite forme examenele era de neconceput. Rețeta este foarte simplă: cei care încearcă sau fraudează examinarea, indiferent de formulă, sunt picați și este recomandată comisiei de etică propunerea de exmatriculare din partea titularilor de curs. Exmatricularea, în cele mai multe cazuri, este declanșată automat.