Mediul in care traim ne afecteaza in mod direct. Sanatatea noastra are cel mai mult de suferit, iar peste cativa ani se va ajunge la un regret, regretul neactionarii la timp.
Suntem martorii degradarii societatii atat fizic, cat si moral. In acest articol voi vorbi despre degradarea fizica – poluarea. Voi incerca sa propun cateva masuri prin care calitatea mediului urban sa fie imbunatatita. Aceste masuri presupun intersectarea a doua tabere cu acelasi scop: o viata verde, o viata sanatoasa.
Locuiesc in Focsani de doi ani, exceptand vacantele importante ( cea de vara si cele de sarbatori). Am trecut de la mediul rural la cel urban si trebuie sa mentionez ca ma asteptam sa vad ceva, ce nu am reusit pana acum. Ma uitam la televizor acum cativa ani si vedeam cum in diverse orase se iau masuri pentru reducerea poluarii, incurajarea reciclarii, pastrarea curateniei si credeam ca in momentul in care voi face pasul spre mediul urban voi fi multumit. Nu sunt.
Singura solutie care trebuie luata este educarea populatiei. Si aici nu vorbim doar de planul local, ci de intreaga tara. Oamenii nu sunt invatati sa se gandeasca pe termen lung la o viata frumoasa, una eco. Cei mai in varsta pot fi inteles ( foarte putin, ce-i drept) : au trait intr-o alta lume, au suferit mai mult ( sau mai putin), insa viitorul tarii nu are nicio scuza. Romanii trebuie educati eco. De ce am spus romanii? In primul rand, toti trebuie sa avem acelasi scop: un mediu mai curat, in al doilea rand nu conteaza varsta. Am spus, intr-adevar, ca pot fi intelesi, insa nu trebuie iertati din a gandi si a actiona ecologic.
Pot fi facute campanii media, pot fi irositi o multime de bani pe pliante si articole in ziare, insa niste discutii in public pot da rezultate mai bune. Prezenta unor buni oratori nu pot decat sa convinga oamenii sa actioneze in spiritul verde, fie ca vorbim de tineri, batrani, oameni de varsta medie…
Ma trec fiorii cand trec pe strada si vad parinti care isi incurajeaza copii sa arunce gunoaiele pe jos, mai ales atunci cand cosurile de gunoi se afla la cinci metri distanta. Este trist, iar cand incerci sa dai un sfat in legatura cu acest lucru, esti injurat.
Cetatenii trebuie sa fie mai responsabili pentru ca doar prin responsabilitate pot salva generatiile urmatoare. Timp de cativa ani nu totul va parea normal, insa cei ce vor veni vor suferi foarte mult din cauza poluarii.
Am vazut la coltul strazilor containere speciala pentru colectarea selectiva. Doar printr-o educatie ecologica facuta in mediul public, in scoli si in sanul familiei acestea vor da rezultate. Fiecare persoana ar trebui sa aiba in locuinta cosuri de gunoi prin care sa colecteze deseurile in functie de material. Doar asa se poate aduce in discutie posibilitatea reciclarii.
Evenimentele organizate nu au niciun rezultat, daca oamenii vor continua sa se gandeasca la a participa la eveniment, in loc sa se gandeasca la mediu si sa ramana cu ceva ce pot aplica pentru imbunatatirea sa.
Singura masura prin care se incearca reducerea poluarii atmosferice datorata masinilor este scoatere din folosinta a masinilor vechi. In rest, nu se pot face prea multe pe plan local, deoarece oamenii trebuie sa se deplaseze, trebuie sa transporte marfuri. Este de inteles faptul ca trebuie facute multe modificari, insa amplasarea unor piste pentru biciclisti in unele locuri, a unor centre de inchiriere a acestora ar aduce numai plusuri in dreptul miscarilor ECO si in dreptul viitorului, a sanatatii.
In final, readuc o alta problema ( si solutie, bineinteles) si anume poluarea atmosferica cauzata de firmele ce se afla in imprejurimi. Atat timp cat oamenii vor fi impreuna, este imposibil sa nu fie luate masuri pentru ca firmele respective sa fie sanctionate si avertizate, astfel incat a doua oara cetatenii sa se simta bine in locuintele lor cand au ferestrele deschise.
2 Replies to “Impreuna spre bine”
Comments are closed.