Golf politic

Golf politic

Cu inflație reală de două cifre, cu creșteri importante pe termen lung, cu cele mai mici salarii mediene din Europa (incluzând și Turcia), cu o rată de ocupare puternic deformată statistic și administrativ, cu un nivel al sărăciei în muncă de speriat dincolo de Europa, președintele României recomandă cetățenilor să joace golf.

Am mai scris că actualul leadership politic este mai deconectat ca niciodată, iar situația nu pare să se îmbunătățească. De la comisari europeni care încălcau orice normă de etică profesională trimițându-și asistenții la curățătorie la campanii de propaganda politică care depășesc cu mult ceea ce se investește în Germania cel puțin în mediul digital la declarațiile prim-ministrului penelist care nu consumă pâine, ori necunoașterea valorii salariului minim de către ministrul responsabil de finanțele publice, poți să te aștepți la orice. Problema mare este că neștiind temele de bază pentru care sunt la guvernare, nu au cum să le știe nici pe cele mai complicate. Adăugând tendința multora de a apela la consilieri de la partid și de a promova în funcții publice lipitori de afișe ca regulă generală, după cum a menționat recent președintele Camerei Deputaților, un fost prim-ministru aflat în campanie în partid, deconectarea este asigură. Nu este de mirare rezultatul, mai ales în țara cu cea mai proastă capacitate administrativă din Uniunea Europeană.

Declarație parțială:

„Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport care oferă multe satisfacții” – Klaus Iohannis, președintele României

Șeful statului nu s-a oprit la recomandarea acestui sport costisitor și pentru cetățenii cu venituri medii spre superioare din România. Continuă făcând reclamă companiei care administrează acest teren de golf:

„Terenul acesta este foarte bun şi foarte frumos, este un teren în mijlocul naturii. Foarte multă natură, foarte multe zone lăsate sălbatice. Privelişti foarte frumoase şi un teren foarte bine întreţinut. Este enorm de mult de lucru pentru a întreţine un astfel de teren”

Dacă era vorba de o companie care crea sute de locuri de muncă, dacă era vorba de o investiție similară în zone care care au nevoie de intervenții economice, poate că era bine ca președintele să fie prezent. Dar nu cred că un parc de golf din Alba intră în aceste categorie. Este nivelul de participare al președintelui consiliului județean local, în varianta cea mai optimistă, nu de participare a președintelui statului.

Închei printr-o remarcă referitoare la destinatarii recomandării președintelui: cei „cât mai mulți”. Cei cât mai mulți nu au facilități pentru sporturi de masă, nici copiii nu au acces în multe locuri la infrastructură sportivă de bază – plecând de la cea școlară, au mari probleme cu unele sporturi – căci e riscant să le practici în zonele poluate, iar sportul de stat este lipsit de transparență și concurență în alocarea fondurilor. Din această perspectivă, golful s-ar putea să fie totuși o variantă decentă față de altele.

P.S.: Abia aștept să testez terenul recomandat de președinte.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.