Festivalul de film documentar One World Romania 13
Între 20 și 29 martie, în București, are loc a treisprezecea ediție a festivalului de film documentar One World Romania. Ne-a obișnuit cu teme relevante din societate, anul acesta OWR propunând un festival despre statul de drept, locul femeilor în diverse societăți ale lumii și statutul persoanelor refugiate. Tema afișului și protagonistul festivalului din acest an este omul fără identitate, o idee care ne trimite la dezbateri actuale din societatea românească.
Au fost deja anunțate nume ale documentare remarcabile privind situația drepturilor omului în lume. Redau din secțiunea stat de drept:
Secțiunea dedicată statului de drept va fi vastă anul acesta, cuprinzând cinci filme care explorează sistemul judiciar și carceral, traumele istorice și conflictele actuale din locuri de pe patru continente. Anul acesta, America de Sud, aflată în continue turbulențe politice, se va afla în focus prin intermediul a două filme, Vizita (La Visita, regia Jorge Leandro Colás) și Șapte ani în mai (Sete anos em Mayo, regia Alfonso Uchôa). Ambele aleg să prezinte perspective intime și emoționante asupra unor probleme aflate la rădăcina instabilităților din regiune: delincvența și răspunsul total inadecvat și uneori chiar criminal al autorităților. Spectatorii One World Romania vor descoperi de asemenea o altă fațetă a Israelului, prin intermediul unei avocate care se luptă pentru cauza palestiniană, și sumbra situație politică a Filipinelor, unde organele statului comit crime în numele războiului împotriva traficanților de droguri, în Lea Tsemel, avocată (Advocate, regia Rachel Leah Jones și Philippe Bellaïche) și Aswang (regia Alyx Ayn Arumpac). – OWR
Din anunțul organizatorilor, abonamentele generale pentru festival sunt disponibile pe Eventbook, iar după 20 februarie vor fi puse la vânzare toate biletele. La acea data, va fi lansat și site-ul noii ediții One World Romania.
Festivalul One World Romania este organizat de asociația cu același nume, având ca partener principal Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Capitalei prin ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Uniunii Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanței Comisiei Europene în România, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, precum și alți susținători.