Fascism: A Warning (2018)
Fostul secretar de stat american Madeleine Albright menționează în acest volum că, ajunsă la o vârstă și cu experiența politică, diplomatică și academică acumulată, nu intenționa să mai publice un alt volum, dacă timpurile nu ar fi fost cele de astăzi, chiar dacă scrierea acestei cărți începuse înaintea alegerii lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite.
Fascism: A Warning este un volum ușor de citit, destinat publicului general, în care încearcă să ofere acest avertisment privind modul în care fascismele își fac apariția în diferite societăți. Tonul poate fi interpretat ca fiind alarmist, însă este moderat de discuțiile în care încearcă să ofere un cadru pentru identificarea caracteristicilor fascismelor, fie că vorbim despre discuția despre populisme, de întrebările îndrumătoare din finalul volumului sau de comentariile privind diferite evenimente socio-politice contemporane.
Mai spune, într-o afirmație cu privire la prezent, că, față de perioada Războiului Rece, devin mai dificil de conturat și evidențiat valorile democratice, estompându-se diferențele dintre regimurile democratice și cele autoritare.
Albright urmărește doar ceea ce s-a întâmplat un ultimul secol, fiind structurat mai degrabă într-o recenzie temporală și spațială a principalelor manifestări ale fascismelor în această perioadă.
Perspectiva este centrată pe pe spațiul euroatlantic, mai ales pe Europa Occidentală, În Europa, discuțiile merg de la fascismul italian și național-socialismul german la Spania sub Franco și Portugalia sub Salazar la avertismentele est-europene actuale. În America, Venezuela chavistă și Argentina peronistă sunt exemplificate și, între alte subiecte, istoria mișcării America First. În Asia, Coreea de Nord este descrisă ca un stat fascist, precum și India naționalistă. În Africa, este discutat doar exemplul Egiptului de după Primăvara Arabă.
Pentru pasionații de memorii istorico-diplomatice, autoarea include referințe în acest sens. Am în memoria modul în care este realizată descrierea unei întâlniri cu Kim Jong-il.
Se mai poate spune despre volum că are amprenta parcursului profesional și istoriei familiale a autoarei. În același timp, este vizibilă opoziția față de președintele Donald Trump, numindu-l „cel mai anti-democratic” președinte al Statelor Unite, poziționare oarecum de așteptat, moderat părtinitoare, criticând mai ales faptul că unele acțiuni pe care acesta le promovează ar putea fi inspirație pentru alți lideri internaționali. La un anumit moment, vorbește de „spiritul de turmă” în arena internațională.