Europarlamentarii doresc apartheid COVID-19

Europarlamentarii doresc apartheid COVID-19

Regimul apartheid este caracteristic Africii de Sud, de acolo a apărut, deși nu este un fenomen unic în istorie, și marchează politicile de separare a albilor de negri în acel caz printr-un întreg sistem de segregare rasială instituționalizată și discriminare. Însăși cuvântul apartheid înseamnă starea de separare în limba afrikaans. Oficial, apartheidul a ținut între 1948 și 1991, conform Deutsche Welle, însă urmele sale se văd și acum în politicile și activitățile Africii de Sud și al unor state vecine.

Certificatul de vaccinare ar urma să returneze drepturile luate de decidenți în pandemia COVID-19

Ideea de a avea un apartheid medical în funcție de vaccinarea anti-COVID-19 este o idee susținută de membrii Parlamentului European. Argumentul sună ușor diferit: turismul european a fost afectat de pandemie, prin urmare avem nevoei de un turism curat și sigur, inclusiv printr-un certificat de vaccinare comun. Nu știm câți europarlamentari și-au întrebat alegătorii, dacă ar fi de acord cu propunerea unui certificat de vaccinare la nivel european pentru a călătorie dintr-o țară în alta.  Partea cu curat, verde este folosită într-un mod care redă ideologia dominantă a acestor vremuri privind tranziția către un sector de turism sustenabilă. Ca o paranteză, îi mulțumim lui Bill Gates că sună alarma asupra absurdității de a nu considera energia nucleară ca fiind verde, chiar dacă este justificat de investițiile sale în domeniu (CNBC). Sperăm că și în Europa energia nucleară va fi politic acceptabilă din nou.

Revenind la apartheidul COVID-19, care va permite accesul la servicii turistice în baza certificatului de vaccinare, la fel cum va permite liberei circulații în baza certificatului de vaccinare, mecanismul propus de parlamentarii europeni va ajunge să fie un standard și în alte domenii, plecând de la exemplul de bună practică ce va fi stabilit în acest sector. Evident, bună practică pentru cine nu știm și nu vom ști vreodată, mai ales că încă sunt multe necunoscute legate de vaccinare, niciun vaccin nu are încă toate studiile făcute (acesta este motivul pentru care este aprobat pe piață în mod condiționat), iar toate argumentele se învârt în jurul exemplului israelian.

Miza certificatului de vaccinare este turismul

Aparent în Statele Unite nu au nevoie de certificat de vaccinare să treacă dintr-un stat în altul și să se bucure de beneficiile unei piețe unice, dar în Europa este croit un astfel de sistem de segregare în funcție de acceptarea unor vaccinuri aprobate condiționat, care nu sunt bune pentru toată lumea (cum se spune, ghinion pentru cei care vor avea efecte adverse grave; de precizat că procentul celor fără probleme nu justifică vaccinarea în absența consimțământului informat). La fel și în Federația Rusă și în Republica Populară Chineză, precum și în Brazilia și India. Ghinion pentru europeni care au nimerit activismul europarlamentarilor și al industriilor de turism din Grecia și Spania.

Membrii Parlamentului European mai spun că doresc ca acest certificat comun de vaccinare să devină alternativă la testarea PCR și carantinare de îndată ce vor fi dovezi suficiente că vaccinații nu transmit vaccinul. Doresc acest lucru, deși nu sunt studii serioase care să spună dacă vaccinații vor transmite mai departe virusul și vaccinați; ce înseamnă evidențe suficiente este un mister. Beneficiile vaccinului dovedite până acum sunt în prevenirea formelor grave ale bolii. Este așadar lipsită de fundamente folosirea certificatului de vaccinare ca alternativă la testare ori carantinare.

Un sistem de supraveghere în masă a circulației promovat de europarlamentari

Europarlamentarii mai propun un sistem de supraveghere în masă a circulației persoanelor. Deși toată lumea știe că anonimitatea digitală este aproape inexistentă, europarlamentarii vor să elimite și ceea ce a mai rămas:

„De asemenea, aceștia subliniază importanța implementării formularului de localizare a pasagerilor din UE și a dezvoltării aplicațiilor de urmărire, urmărire și avertizare voluntare, interoperabile și anonime.”

Mai multă birocrație pentru antreprenorii din turism

Și cum nu este suficient, solicită Comisiei Europene să introducă un sigiliu european de certificare a igienei în sectorul de turism. Cum au supraviețuit călătoriile și turismul ciumei și gripei spaniole, fără sigilii europene, rămâne un mister. Această propunere aduce mai multă birocrație și mai multor putere băieților de la DSP.

În final, comunicatul Parlamentului European mai amintește că europarlamentarii vor o „Agenție Europeană a Turismului”, o entitate deconectată de cetățeni și antreprenori ce va promova Uniunea EUropeană ca destinație de turism. Propunerea este absurdă, deoarece asemenea altor agenții, își va concentra atenția pe promovarea destinațiilor clasice și va acționa în defavoarea statelor membre din est, chiar dacă și acestea cotizează la bugetul UE. Este o realitate.

Puteți citi comunicatul Parlamentului European aici.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.