Este timpul pentru o intervenție militară în Siria

Este timpul pentru o intervenție militară în Siria

Puterea normativă a Occidentului s-a deteriorat dramatic în ultimii ani. Nu numai că arme chimice sunt folosite fără nicio reacție în vecinătatea Uniunii Europene, dar acestea au început să fie utilizate pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

Cazul Salisbury a arătat cum opoziția persecutată din state vecine ale UE nu este în siguranță în Uniunea Europeană, iar ceea ce se întâmplă în Siria depășește limitele acceptării. În timp ce în Bruxelles sunt organizate conferințe pentru strângere de fonduri pentru reconstrucția Siriei, pe teren, dictatorul Assad și complicii acestuia comit numeroase atrocități.

În timp ce creștinii ortodocși se pregăteau de Paște, în Siria, arme chimice au fost folosite asupra unor civili, oponenți politici și construcții civile precum spitale, lucrătorii umanitari găsind 42 de persoane moarte în casele acestora prin sufocare și arsuri cauzate de utilizarea armelor chimice, metodă de ducere a luptelor interzisă inclusiv pe timp război.

Abuzurile continuate pe teritoriul sirian au produs sute de morți în ultimii șapte ani. În acest timp, reacția Occidentului a fost limitată la ofensive împotriva Daesh și negocieri pentru realizarea unui proces de pace din care nu au fost eliminați actualii vectori ai dictaturii siriene. Nedorind să repete scenariul din Irak și din Libia, regimurile democratice acceptă complicitatea la atrocitățile din Siria. Întâmplarea face că lipsa reacției cauzează la fel de multe daune și poate la fel de multe victime.

Atacul de pe 7 aprilie din Douma, Siria, a lăsat zeci de persoane moarte și sute de persoane rănite, incluzând și copii, generând până acum doar declarații de presă și comunicate, însă nicio reacție față de depășirea tuturor limitelor de purtarea a unui conflict, față de încălcările sistematice ale drepturilor omului, față de campania genocidară dirijată și acceptată de regimul Assad și susținătorii acestora împotriva oponenților.

Anul trecut, un alt incident barbaric, tot prin folosirea armelor chimice, a avut loc în Siria, reacția comunității internaționale reducându-se la câteva rachete trimise de Statele Unite spre niște depozite goale, rămânând speranța respectării pe viitor a dreptului internațional și drepturilor omului. Anul acesta, scenariul a fost repetat. Tot în aprilie. Mai mult, începută pe 18 februarie, ofensiva forțelor susținătoare ale regimului de la Damasc în Ghouta a lăsat până în acest moment mai bine de 1.600 de civili morți și mii de răniți.

În timp ce anchetatorilor internaționali le-a fost interzis accesul de către regimul Assad, producând astfel mai multe obstacole pentru o investigație obiectivă, eforturile pentru soluția la ultima crimă împotriva umanității rămân la nivel diplomatic și declarativ, insuficient pentru protejarea oamenilor.

Gândirea geopolitică a demonstrat până acum în Siria că nu salvează vieți, ci că protejează sacrificarea umanității pentru menținerea unor regimuri opresive și a unor interese ilegitime. Este timpul pentru o intervenție militară a unei coaliții de state democratice în Siria care să readucă demnitatea umană în Siria și în regiune. Declarațiile și sprijinul pentru interpuși au eșuat, mai mult, au creat contextul pentru folosirea repetitivă a armelor chimice.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.