E-commerce: creștere cu 41% pe fondul COVID-19
Un studiu anunțat în cadrul GPeC Summit, rezultatul unei cercetări de piață realizate de iSense Solutions pentru GPeC, arată impactul pandemiei COVID-19 asupra comerțului electronic din România.
Valoarea medie cheltuită pentru cumpărăturile online a crescut cu 41% față de 2019. Cercetarea s-a desfășurat în perioada martie-octombrie 2020 pe un eșantion reprezentativ pentru mediul urban, iar datele au fost culese bianual, în luna mai (la finalul perioadei de carantină) și în octombrie.
Câteva puncte importante din rezultatele studiului evoluției pieței de e-commerce din România pe fondul pandemiei COVID-19: este estimată o creștere a vânzărilor la o valoare totală de până la 6 miliarde de euro până la finalul anului; numărul persoanelor care fac cumpărturi online a crescut cu 13% față de 2019; incidența plăților online cu cardul a crescut cu 17% față de 2019.
Aflăm, de asemeena, că circa 43% din respondenți se declară inconfortabili să facă cumpărături din magazinele tradiționale pentru că sunt prea aglomerate și nu respectă regulile de distanțare.
Unde au fost întâlnite cele mai mari creșteri?
Top 5 este ocupat de catering/livrare mâncare gătită – 124% creștere față de 2019, cărți și reviste – 113%, produse pentru animalele de companie – 113%, FMCG – 110%, produse de bricolaj – 87%.
Mai aflăm că o treime din respondneți preferă să facă cumpărături online de la magazine din China – 27%, din țări membre UE – 23% și din SUA – 4%.
Mai aflăm, în privința obiceiurilor de consum, că 55% dintre respondenți nu ar cumpăra de la un magazin online pentru care nu pot găsi păreri, iar 75% caută activ review-uri.
Pandemia reușește să accelereze tranziția digitală chiar și în zone în care exista o tendință de sprijinire activă a acestui proces. Creșterea cheltuielilor medii online cu 41% față de 2019 este un procent de reținut. Este un motiv de bucurie și pentru antreprenori, care pot profita de acest context pentru a-și îmbunătăți procesele în care dimensiunea digitală contează.
Mai multe detalii despre rezultatele acestui studiu realizat de iSense Solutions pentru GPeC 2020 sunt disponibile pe blogul GPeC.