Drepturile omului în România și în lume, conform raportului Amnesty
Am citit notificarea primită din partea Amnesty International cu privire la proaspăt lansatul raport cu privire la starea drepturilor omului în lume pentru anul 20151. Cuprinde inclusiv o secțiune despre drepturile omului în România.
Este una dintre publicațiile de referință ale celei mai mari organizații din lume pentru protecția drepturilor omului, fiind lansată anual. M-am gândit să selectez câteva numere pe care să le atașez aici pentru a evidenția amploarea problemelor pe care le întâmpinăm, dar nu înainte de a prelua o idee amintită de secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty:
Vine o vreme când lumea întâmpină numeroase crize la scală largă: refugiații suferă cu milioanele, conflictul se proliferează, statele și grupurile armate continuă să comită abuzuri împotriva civililor. Cu analiză de profunzime, specifică fiecărei țări, raportul ne ajută în lobby-ul către guverne și Națiunile Unite pentru a acționa.
Drepturile omului în lume în 2015
- 19 state în care au fost desfășurate crime de război sau alte violări ale legilor războiului;
- peste 122 de state în care au fost folosite tortura și alte tratamente degradante;
- peste 30 de state care au forțat ilegal refugiații să se întoarcă în statele unde ar fi în pericol;
- peste 113 state în care în care au fost restricționate libertatea de exprimare și a presei;
- peste 61 de state care au închis prizonieri ai conștiinței;
- peste 156 de apărători ai drepturilor omului care au murit în detenție sau au fost uciși
- 36 de grupuri armate au comis abuzuri asupra drepturilor omului în cel puțin 36 de state;
- mai mult de 60 de milioane de oameni dislocați la nivel global;
- în mai bine de 55% din state au fost desfășurate procese de judecată nedrepte.
Pe site-ul Amnesty, la adresa aceasta, găsiți câteva exemple de succes din anul 2015, precum și semne de speranță. Tot de acolo, puteți descărca raportul în limba engleză, franceză, spaniolă sau arabă.
Profil de țară: România. Starea drepturilor omului
Fiind un raport destinat îmbunătățirii stării drepturilor omului la nivel global, profil de țară al României este conturat sumar, evidențiindu-se doar două-trei probleme și contextul politic: protestele care au cauzat căderea guvernului în urma deceselor din Colectiv. În privința drepturilor omului în România, raportul remarcă următoarele provocări:
- discriminarea cetățenilor de etnie romă (forța excesivă folosită de oficiali în unele cazuri, sentimentul anti-roma promovat în discursul public și politic, accesul redus la justiție al cetățenilor roma și al altor grupuri vulnerabile, încalcarea dreptului la locuie și evacuările forțate);
- combaterea terorismului și securitatea (sunt citați Ioan Talpeș și Ion Iliescu cu declarațiile prin care admit posibilitatea existenței unor centre prin care România a permis CIA-ului să opereze, deschiderea în ianuarie 2015 a unei investigații de către Procurorul General în urma raportului Senatului Statelor Unite)
- tortură și tratament degradant (Comitetul Națiunilor Unite împotriva Torturii, UNCAT, a criticat în mai 2015 situația tratamentului și condițiilor de trai ale persoanelor cu dizabilități mintale din facilitățile psihiatrice din România, precum și lipsa investigațiilor asupra deceselor din aceste locuri; mai sunt exprimate îngrijorări cu privire la condițiile de detenție ale Poliției, numărul mic de investigații asupra tratamentelor degradante și lipsa unui mecanism de plângeri independent împotriva abuzurilor comise de oficialii care se ocupă de aplicarea legii)
- refugiați și solicitanți de azil (obstacolele solicitanților de azil în accesul la procedurile pentru solicitarea azilului, obstacolele refugiaților în a avea acces la educație, locuință și servicii de sănătate).
Trebuie precizat faptul că raportul acesta se uită, în general, la cazurile dure în privința nerespectării drepturile omului și, oarecum, este acordată o atenție mai ridicate statelor cu un deficit mai mare. Fac această precizare pentru a nu se înțelege că singurele probleme cu care se confruntă România sunt doar cele rezumate mai sus din cele două pagini de țară.
- Amnesty International, 2016, The State of the World’s Human Rights [↩]
Noi suntem o tara care mai are nevoie sa creasca. Dar ma intreb daca tarile mai civilizate se regasesc in acest raport, ce sperante putem avea noi ?
Ca tara inca mai avem multe lucruri de rezolvat. Discriminarea cetatenilor de etnie roma si / sau alte nationalitati este un aspect raspandit la nivel mondial, nu numai in Romania se gaseste acest lucru. Si da, discriminarea este o problema cu adevarat mare si cat se poate de reala dar schimbarea vine o data cu fiecare persoana in parte si mentalitatea cu care este inzestrata. Nu poti nici sa amendezi in stanga si in dreapta oamenii care discrimineaza dar cel putin poti duce campanii de constientizare asupra situatiilor si o mobilizare in masa. Puterea exemplului este cea mai buna solutie ca daca unu si altul vede ca celalalt a facut nu stiu ce fapta buna tinde sa imite.
Este un subiect destul de complex si am putea spune ca este si unul destul de sensibil. Daca ne raportam la nivelul Romaniei, am putea spune ca sunt inca multe lucruri de rezolvat in acest sens.