Drepturile fundamentele în lumea digitală, în atenția Comisiei Europene

Drepturile fundamentele în lumea digitală, în atenția Comisiei Europene

Un recent raport al Comisiei Europene pune accentul pe provocările și oportunitățile protejării drepturilor fundamentale într-o lume digitală. Comisia Europeană lansează către statele membre și către alte instituții europene încurajarea de a folosi acest raport pentru a continua dezbaterea privind echilibrul drepturilor fundamentale omului în societatea digitală. Raportul privind aplicarea drepturilor fundamentale ale omului vine pe fondul angajamentelor pentru consolidarea aplicării Cartei drepturilor fundamentale ale UE. Tema din 2021 este dată de provocările la adresa protejării drepturilor omului în era digitală.

Carta drepturilor fundamentale întâlnește mediul digital

Sunt surprise mai multe dimensiuni problematice în la convergența drepturilor fundamentale cu transformarea digitală: utilizarea Cartei drepturilor fundamentale în era digitală; moderarea conținutului online; garantarea drepturilor fundamentale acolo unde este folosit AI-ul; soluționarea diviziunii digitale; protejarea oamenilor care lucrează prin intermediul platformelor; supervizarea supravegherii digitale. Raportul are ca surse contribuții ale statelor membre ale Uniunii Europene, contribuții în urma consultărilor cu organizațiile societății civile care lucrează în zona drepturilor fundamentale, și contribuții ale agențiilor europene axate pe drepturi fundamentale și digitalizare.

Comisia Europeană pleacă de la premisa că în ziua de astăzi este imposibil de făcut distincția între lumile offline și online. În pofida valorii adăugate aduse în numeroase activități ale societății și economiei, „anumite utilizări ale tehnologiilor riscă să limiteze eficacitatea protecției garantate de drepturile omului”. Sunt date câteva exemple, de la dreptul de a accesa informații la diseminarea de conținut ilegal, de la procese automatizate care creează dificultăți de asigurare a transparenței și răspunderii publice față de rezultatele acestora la dificultățile de a accesa informațiile care pot contribui la analiza încălcării drepturilor fundamentale, de la bias-urile/părtinirile capturate de algoritmi la amenințările la adresa confidențialității.

Supervizarea supravegherii digitală, o temă cheie

Mai multe chestiuni de interes public, provocări de politici publice actuale, sunt amintite pentru fiecare temă. De exemplu, când este vorba de supervizarea supravegherii digitale, amintind că protecția datelor și confidențialitate sunt drepturi fundamentale de bază în era digitală, Comisia Europeană amintește de problematicile retenției datelor, criptării, identificării biometrice de la distanță, educației, sănătății, aplicării legii, precum și protejării datelor personale în afara Uniunii Europene.

Pentru curioși, raportul privind drepturile fundamentale în lumea digitală publicat de Comisia European poate fi citit aici (.pdf).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.