Dreptul de a repara

Dreptul de a repara

Parlamentul European a anunțat recent adoptarea unei rezoluții în care vorbește despre „dreptul de a repara”, o abordare asupra produselor care încurajează producătorii și comercianții să pună pe piață produse care durează mai mult.

Rezoluția a fost adoptată cu 41 de voturi pentru în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor a instituției europene. Rezoluția va fi adoptată în luna aprilie într-o reuniune plenară a Parlamentului European și face parte din inițiativele cheie ale agendei pentru o economie circulară, întrucât Comisia Europeană va lansa în curând o inițiativă pentru amendarea Directivei UE privind vânzarea bunurilor.

Abordarea aceasta era avantaje și pentru consumatori, căci vor fi stimulați să se reorienteze către repararea produselor stricate din diferite motive, spre exemplu pentru a economi sau pentru a salva natura.

Ce idei aduc în discuție eurodeputații? În primul rând, este vorba de crearea unui mediu care să sprijine accesul la servicii de reparații, atât din perspectiva acestor sector economic, cât și al accesului consumatorilor la informații în mod facil. Acest lucru ar putea fi valabil și pentru echipamente digitale, cu actualizări de soft care ar trebuie să fie disponibile pentru o minimă perioadă de timp și cu informații suficiente pentru consumatori încă de la achiziția produsului.

Europarlamentarii au lansat un apel pentru considerarea practicilor care constrâng dreptul de a repara, inclusiv acelea care duc la învechirea produsului, ca practici comerciale neloiale, interzise de dreptul Uniunii Europene.

Aleșii europeni mai amintesc în rezoluție măsuri pentru consumatori cum ar fi obligația de înlocuire în timpul reparației produsului, extinderea garanțiilor și facilităților pentru cei care preferă reparația, proiectarea mai durabilă a produselor, inclusiv cu opțiunea de reprarea în siguranță, reguli clare de informare a consumatorilor și de oferire a informațiilor despre durata de viață și condițiile de reprare, posibilitatea unui mecanism de asigurare a răspunderii pentru producător și vânzător, precum și introducerea unor cerințe de durabilitate și reparații în viitoarea directivă privind proiectarea ecologică (ecodesign).

Astfel de măsuri sunt larg susținute de populația europeană, în prezent nu se există ca obligații, însă au șanse să devină o realitate europeană în acest deceniu. Impactul temei încă nu este analizat suficient, căci a repara nu este privit des din perspectiva drepturilor.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.