Două întrebări despre știrile cu politica privind gazele naturale

Două întrebări despre știrile cu politica privind gazele naturale

După ce Darius Vâlcov a anunțat la Antena 3 pregătirea plafonării prețului gazelor din producția internă la producători până la 30 iunie 2021, Guvernul României a trecut la treabă și Ministerul de Finanțe transformă în realitate această idee. Motivația, spun ei, este de a elimina efectele negative ale prețurile la consumatorii casnici, având în vedere evoluția prețurilor în urma liberalizării. Mai mult, ascultam mai mulți foști și actuali miniștri criticând faptul că piața de producție e dominată de doi actori, Romgaz și OMV.

Piața este destul de mică, dar, dacă e problema este dominația de către doi actori a pieței de producție internă, soluția nu ar trebui să meargă spre diminuarea cotei de piață în producția internă a celor două companii și creșterea importurilor, preferabil nu doar cu gaze de import care să vină de la un singur furnizor dominant, respectiv Gazprom. Dar asta înseamnă și liberalizarea și integrarea pe piața europeană de energie, ceea ce ne duce la câteva critici la adresa României sosite recent.

Dacă nu-și vor schimba gândurile după vacanța de vară, OUG-ul pe tema aceasta va veni, chiar în contradicție cu câteva prevederi ale Legii offshore, o lege la fel de proastă trecută prin Parlament, dar în veselia majorității parlamentare. Norocul pentru lunile acestea (ghinion pentru acțiunile Romgaz și OMV) este că sesiunea parlamentară nu s-a prelungit pentru că nu a fost cvorum pentru Biroul Permanent, parlamentarii din toate partidele fiind deja în vacanță.

În același timp, ANRE a anunțat creșterea prețului la gaze, o ajustare venită în urma discutării solicitările furnizorilor de gaze naturale. Practic, furnizorii de gaze naturale au fost nemulțumiți de creșterea prețurilor de achiziție în urma liberalizării prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă. Creșterea prognozată a prețurilor în contextul liberalizării între ianuarie 2013 și martie 2019, după ANRE, ar fi fost de 75,56%. Acestora le adăugăm pe cele de import, tot în creștere, mai scumpe cu aproximativ 15-20%.

Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat.

În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, preţul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei. – comunicat ANRE

Astfel, în aceeași zi, ANRE a anunțat creșterea cu 5,83% a prețului la gaze naturale  pentru clienții finali casnici de la 1 august. E drept că autoritatea de reglementare încă are obligația să stabilească prețul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza unui algoritm.

Concluziile rămân pentru data viitoare.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.