Dezlegați AI-ul!

Dezlegați AI-ul!

O studentă din Marea Britanie a folosit ChatGPT pentru a scrie o cerere de contestație a unei contravenții de pacracare. Cererea, scrisă de algoritmii ChatGPT, a fost acceptată de autorități, iar tânăra nu a mai plătit amenda. Autoritățile italiene au interzis ChatGPT întrucât nu respectă încă legislația privind protecția datelor personale, cu riscul unei amenzi de 4% din cifra de afaceri. Scrisoarea unei asociații americane axate pe reducerea riscurilor existențiale ale tehnologiilor, semnată de unele celebrități precum investitorul Elon Musk și scriitorul Yval Noah Harari, cere pauza imediată pentru cel puțin șase luni a trainingului sistemelor bazate pe inteleigență artificială mai puternice ca ChatGPT-4 pentru a câștiga timp în vederea unor dezvoltării unor mecanisme de siguranțe și accelerării reglementării în domeniu. Alte reacții, în principal ca răspuns la proiectul OpenAI, merg în aceeași direcție, relativ pesimistă, privind viitorul AI. Până și artiștii se tem, mai ales după ce programe similare reușesc să creeze conținut credibil.

Dezbaterea este puternic dezechilibrată, întrucât toată lumea va fi afectată, inclusiv negativ, de ceea ce va putea face inteligența artificială, chiar și prin sisteme subdezvoltate precum ChatGPT. Locuri de muncă care vor dispărea, ferme de troli automatizate, destabilizarea sistemelor de educație și nu numai se află în calea potopului inspirat de acest proiect. Inclusiv avocatura se confruntă cu o mare problemă, căci ChatGPT reușete cu succes să treacă examenele de admitere în barouri în numeroase țări. Nu mai are rost să vorbim de programatori, care vor fi ajutați și mai mult în a depăși părțile redundante sau ai puțin lipsite de efort cognitiv ale meseriei. Milioane de aplicații bazate pe ChatGPT sau competitorii lor de la Google sau din SUA vor apărea foarte ușor. Însă sunt motive pentru care încetinirea acestui proces va avea efecte negative.

Eliberați AI-ul în primul rând pentru a crește productivitatea. Sunt numeroase ocupații care au nevoie de un upgrade, iar sistemele bazate pe inteligență artificală pot veni cu soluții adecvate. Creșterea productivității vine cu beneficii pentru lucrători, cu posibile îmbunătățiri ale modului în care își desfășoară munca și, probabil, cu o creștere a competitivității firmei, industriei și economiei în care își desfășoară activitatea. În acest caz, AI-ul aplicat stimulează dezvoltarea unor proiecte de reconversie profesională adevărate, reflecția asupra rolului unor categorii de activități în companie, încurajează inovația și difuzia inovației. Cei care adoptă abordările în care scepticismul blochează progresul vor avea câteva probleme, căci competiția își va deschide larg brațele pentru a îmbrățișa contribuțiile AI în economie și societate. Prin competiție este vorba de firma din celălalt oraș, de industria similară din cealaltă țară, de adoptarea concurentă din țări precum China și nu numai.

Eliberați AI-ul pentru a îmbunătăți calitatea guvernării. Recent, am asistat la episodul cu Ion, care aparet încalcă legislația privind protecția datelor, care a livrat niște cuvinte prestabilite, simulând ideea de inteligență artificială. Altfel spus, inteligența artificială promovată acum câteva săptămâni cu multe ecouri nu era reprezentantivă pentru ceea ce reprezintă aceste sisteme.

Însă ChatGPT este capabil să spună care sunt problemele unei legislații care stabilește praguri valorice pentru abuzul în serviciu, întrucât vieți și comunități pot fi distruse sau afectate grav și cu un abuz în serviciu evaluat la 100 de lei, nu doar la 9.000 de lei sau 50.000 de euro. Cum este evaluată paguba creată în timp de autorizarea sau permiterea deversărilor în canalizare a apei contaminate de la o spălătorie auto, mai ales că acea canalizare s-ar putea să nu aibă parcursul definit de lege? Efectele asupra sănătății sunt pe termen lung, sunt dovedite științific, la fel și efectele asupra ecosistemelor afectate. Dar evaluarea abuzului în serviciu în acel caz va fi probabil foarte mică. Și chiar și dacă ar fi mare, ar invoca că a fost fără știință. ChatGPT este capabil să spună care este problema, ceea ce referatul de trimitere în judecată nu prea va putea.

Apoi, putând să-l întrebi orice, va oferi legislație pe pâine, însă doar cei care sunt profesioniști în domeniu vor putea să vadă ceea ce nu este adecvat cu soluția oferătă de algoritmi. Pe lângă acest lucru, va forța dezvoltarea reglementărilor în câteva arii legate de sectorul tehnologiei, precum și la nivelul ariilor afectate de tehnologiile de acest fel. Doar să ne gândim că putem avea aplicații care să alerteze atunci când dispar copaci din păduri în urma imagisticii geospațiale, care să identifice depășirea vitezei pe drumuri și autostrăzi pe baza unor drone automate, ori care să trimită automat autoritățile de protecție a mediului acolo unde se remarcă înrăutățirea calității aerului. În toate aceste ipostaze, este nevoie de actualizarea legislației, ceea ce AI poate face.

Eliberați AI-ul pentru a rezolva probleme. Amânarea unor noi versiuni, deși implementarea are potențial de creștere exponențială asupra perspectivelor oferite, este o amânare. Șase luni pierdute sunt șase luni pierdute. În cele șase luni, noile aplicații pot oferi soluții unor probleme legate de tratarea unor boli, de exemplu. În final, AI-ul rămâne integrat în alte sisteme, reglementat atât de soluția tehnică, cât și de legi. Nu sunt șase luni de când ChatGPT a devenit public, însă vedem contribuțiile pe care le aduce. Potențialul este nedescoperit. Dincolo de frică, este nevoie ca dezbaterea despre AI să urmărească, cu mai multă raționalitate, modul în care poate fi folosit practic acest sistem. Poate ajuta la livrarea mai precisă a ajutorului umanitar în zonele lovite de război sau de foamete, iar șase luni, în astfel de situații, contează.

Deși este ușor de cerut pauză pentru experimentele bazate pe inteligență artificială, garanțiile de siguranță pot fi identificate și pregătite și în timpul în care acestea sunt pe teren. Nu este un panaceu, dar ne oferă un instrument util pentru a genera soluții.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *