Despre tribunalul pentru tragerea la răspundere a Rusiei
Comisia Europeană a propus două alternative pentru tragerea la răspundere a Rusiei pentru infracțiunile comise în urma agresiunii asupra Ucrainei.
Opțiunile constau în 1) un tribunal internațional independent special în baza unui tratat multilateral sau 2) o curte specializată integrată într-un sistem național de justiție cu judecători internaționali. În ambele cazuri, după cum recunoaște și Comisia Europeană, este nevoie de sprijinul Organizației Națiunilor Unite, unde majoritatea membrilor nu au condamnat Rusia.
Deja de ceva timp, Ucraina și 14 state membre din UE, printre car eși România, au început anchetarea infracțiunilor internaționale comise de Rusia. Prima cale de atac pentru justiție fusese Curtea Penală Internațională pentru investigarea crimelor de război și crimelor împotriva umanității, doar că nici Ucraina, nici Rusia nu acceptau jurisdicția CPI. Mai mult, începe să fie diluat inclusiv mesajul privind crima de agresiune, în vigoare la nivel de CPI din 2018, aplicabilă doar liderilor politici și militari, instituția europeană menționând problemele jurisdicționale. De ar fi numai acestea ar fi bine, dar problemele cu anchetarea crimelor de agresiune este problematică la rândul ei.
Rămân cele două opțiuni recomandate: a) un tribunal internațional independent special în baza unui tratat multilateral la care, dacă va participa și Rusia, va fi foarte complicat de „asigurat justiția” conform concluziilor de dinainte de anchetă – și e important de menționat aici că în Federația Rusă a fost creat un tribunal special integrat în sistemul juridic național al Rusiei, iar dacă nu va participa, participarea celorlalți va fi limitată atât jurisdicțional, cât și din perspectiva competențelor; și b) o curte specializată integrată într-un sistem național de justiție cu judecători internaționali, ceea ce va ridica probleme diplomatice semnificative statului care va accepta să integreze o curte anti-Rusia în justiția națională, deci puțin probabil că SUA, Franța, Olanda, Germania și alte câteva state vor accepta această propunere – dar poate vor decide să o integreze în sistemul juridic european? În ambele cazuri, sprijinul ONU nu va exista.