Despre biodiversitatea din cadrul reţelei Natura2000 şi situl Poiana Muntioru

Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă desfăşoară campania Info Natura 2000, o acţiune de conştientizare asupra importanţei siturilor Natura 2000, înfiinţate în baza a două directive ale Uniunii Europene care reglementează modul de selectare, desemnare și protecție a siturilor: Directiva Păsări (1979) și Directiva Habitate (1992).

Probabil acestea sunt două dintre directive care au pătruns în România, căci pe partea de mediu încă sunt şase care aşteaptă să fie transpuse în legi şi acţiuni. Când vorbim de preluarea directivelor la nivel naţional, numărul şase este destul de mare pentru o anumită categorie, uitându-ne la celelalte 27 de state din Uniunea Europeană.

România încă se bucură de una dintre cele mai extinse biodiversităţi la nivelul Uniunii Europene, iar prin iniţiativa Natura 2000 se încearcă protejarea acesteia. Biodiversitatea trebuie protejată și trebuie să ne informăm despre rețeaua Natura 2000 ca să putem beneficia de oportunitățile pe care le oferă.

Fiind vrâncean de pe Valea Râmnicului, am făcut cunoştinţă cu Poiana Muntioru de mic copil. Am fost şi la sfinţirea mănăstirii care se află acum la peste 1400 de metri altitudine şi care se află într-un peisaj de vis. Nu îmi doresc să dispară biodiversitatea de acolo, nu îmi doresc să dispară nici mânăstirea. Cred că există o modalitate prin care să existe ambele. Cum? Turişti şi pelerini conştienţi asupra zonei vizitate, locuitori ai zonei disciplinaţi şi păstrarea dimensiunii actuale a domeniului mănăstiresc. Acum vreo doi ani am scris despre zona Muntioru.

Situl Poiana Muntioru este şi rezervaţie naturală de interes botanic. Pajiştile naturale şi pădurile de amestec creează casa unor numeroase specii de orhidee şi a carnivorelor mari (lup, urs, râs). Totodată, în zonă se desfăşoară activităţi în mod tradiţional. Este, practic, o comoară în condiţiile influenţei antropice tot mai mari. De la sfârşitul anului 2006, situl este administrat de Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice.

Acum că v-am atras atenţie, vă direcţionez asupra adresei la care se găseşte planul de management al acestei zone de interes comunitar – link. Găsiţi mult mai multe informaţii. Totodată, pagina unde veţi găsi siturile din întreaga ţară este natura2000.mmediu.ro. Merită să vedeţi clipurile feerice postate pe YouTube aici sau să urmăriţi ştirile şi să vedeţi imaginile de pe Facebook.

Am căutat prin arhivă nişte imagini din zonă şi, din fericire, am găsit. Le ataşez aici pentru că aveţi un motiv de bucurie: Poiana Muntioru şi Mănăstirea Muntioru reprezintă două perle ale Vrancei.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

4 Replies to “Despre biodiversitatea din cadrul reţelei Natura2000 şi situl Poiana Muntioru”

  1. O zonă peste care am trecut până acum.
    Mi-ai trezit curiozitatea și am trecut-o pe lista cu obiective de vizitat.

Comments are closed.