Cum a fost la MEU Iași?

Cum a fost la MEU Iași?

Am rămas dator cu o mică povestire despre prima ediție Model European Union Iași, o simulare a activității procedurii legislative ordinare din cadrul Uniunii Europene, desfășurată între 24 și 26 februarie la Iași. Simularea a fost organizată de Asociația Studenților la Drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și a reunit peste 60 de tineri din România și din Republica Moldova.

Pentru mine, a fost prima experiență de chair al unei astfel de simulări, chiar dacă am avut la activ mai multe dezbateri și evenimente moderate. Diferența acum a fost dată de faptul că a existat un regulament de proceduri clar și bine definit, iar activitățile se limitau la un anumit timp, calculat la minut. Din postura de participant se vede altfel, având experiența participării de anul trecut la cele două sesiuni ale Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa.

În continuare, mi-a facut placere sa co-prezidez activitatea din cadrul Consiliului simulat, unde participantii au dezbatut si luat decizii cu privire la prevederile propunerilor de directiva pentru combaterea terorismului si de regulament privind prevenirea pentru riscuri in sectorul energiei electrice. Sper că am reușit să îi ajut pe cei care au participat cu materialul pregătit anterior pe evoluția legislației europene privind combaterea terorismului și că în timpul sesiunii am întreținut o activitate cursivă și dezbateri inclusive.

Felicit studenții care au inițiat evenimentul pentru includerea municipiului Iași pe harta europeană a simulărilor Model European Union și pentru buna organizare a conferinței.

Conectarea României la realitatea europeană se face nu numai prin activitatea economică și politică, prin informare și mobilitate, dar și prin încurajarea adoptării unor idei precum aceasta și conexiunilor de la persoană la persoană stabilitate, o idee pornită acum vreo zece ani de la niște studenți din Germania, dacă îmi amintesc bine, și care acum a creat un circuit european de simulări cu evenimente Strasbourg, Viena, Bruxelles, Mainz, Varșovia, Madrid, Barcelona, Tallinn, Kiev și nu numai.

Sper să se repete experiența și în viitor, poate chiar într-o formă internaționalizată, cu mai mulți tineri veniți din alte părți ale Europei. Ca chair, mi s-a părut un eveniment care a arătat că este necesară și o a doua ediție, care a arătat că participanții au avut ce învăța și că organizația gazdă are capacitatea de a implementa cu succes o astfel de simulare, dezvoltând și o rețea de parteneri în acest sens.

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.