Cum arată mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon în viziunea guvernelor din UE?
Consiliul Uniunii Europene a anunțat că a ajuns la un acord privind o abordare generală asupra Regulamentului privind mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM), o propunere europeană ce vizează descurajarea importurilor de produse fabricate acolo unde nu sunt aceleași standarde climatice.
Măsura nu este una de protecționism economic, ci de prevenire a scurgerilor de carbon, în practică aducerea în Uniunea Europeană a unor produse a căror realizare ar fi fost mai complicată, chiar mai scumpă, pe fondul reglementărilor privind emisiile de carbon.
Ajustarea la frontieră în funcție de carbon va fi făcută pentru câteva sectoare intensive: aluminiu, ciment, energie electrică, fier, îngrășăminte și oțel. Astfel, importurilor acestor produse, cu o respectare a regulilor comerțului internațional, vor fi supuse unor condiții tarifare la vamă, în funcție de conținutul unor declarații și autorizații specifice, incluzând certificate generate în funcție de prețul certificatelor de emesii de carbon, pentru a asigura integritatea politicilor de mediu din Uniunea Europeană. Deși pare complicată, această procedură își propune să evite situația în care, din cauza standardelor ridicate din Uniunea Europeană în privința protecției mediului și combaterii schimbărilor climatice, emisiile ar crește la nivel global pe baza relocării producției sau accesului inechitabil pe piața europeană a produselor obținute printr-o serie de procese cu emisii ridicate de carbon.
CBAM nu se va aplica pentru toate importurilor, fiind un prag minim propus care scutește de aceste obligații transporturilor cu o valoare mai mică de 150 de euro. Altfel spus, dacă veniți cu un sac de ciment sau îngrășământ din Republica Moldova, nu veți fi supus acestui sistem suplimentar de declararea și taxare a importurilor. Consiliul Uniunii Europene transmite că această măsură ar reduce complexitatea administrativă, o treime din transporturile către UE încadrându-se la aceste tarife sub 150 de euro, cu o valoare și cantitate neglijabilă din punctul de vedere al emsiiilor de gaze cu efect de seră din totalul importurilor acestor produse din afara UE. Însă dacă sunteți importator, va trebui să vă înregistrați în sistemul electronic CBAM, un sistem centralizat le nivelul Uniunii Europene.
Tot acest proces trebuie văzut și ca o reformă a politicilor climatice europene. De exemplu, CBAM, deși este complementar sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, va înlocui treptat mecanisme precum alocările cu titlu gratuit a certificatelor EU ETS pentru sectoarele amintite mai sus întrucât dispare nevoia acestora.
Vor urma negocieri semnificative la nivel european în privința acestei propuneri. Publicul are acces la propunerea de regulament pentru instituirea acestui mecanism, așa cum a fost făcută în 2021 de Comisia Europeană, precum și la documentele de poziție ale Parlamentului European și Consiliului UE, așa cum este cazul acestei abordări privind dezvoltarea sistemului CBAM.