Cu sau fără Ivanka, nepotismele rămân interzise în Statele Unite
Am citit în ultimele zile în țară mai multe comentarii prin care se încearcă justificarea legilor românești de promovare a nepotismului aflate în Parlament prin exemplul oferit de Donald J. Trump și familia sa. Diavolul stă în detalii, după cum este celebra expresie.
Justificările se referă la unele proiecte de lege aflate în legislativ – HotNews.ro prezintă clar impactul unei astfel de modificări – link. Cert este că, indiferent de cât de genială este acea rudă, nepotismele rămân interzise, iar situația foloaselor obținute în urma relațiilor de muncă anterioare este, la fel, reglementată în Statele Unite (asta despre discuția privind modificarea art. 301 din Codul Penal). Prin urmare, voi continua cu contraagumentarea comentariilor care justifică nepotismele.
Într-adevăr, la Casa Albă, acum, Ivanka Trump și Jared Kushner ocupă o serie de poziții privilegiate. Ambii ocupă roluri în noua administrație, însă trebuie făcute o serie de precizări. Rolurile pe care le au aceștia, respectiv de consilieri seniori, sunt onorifice, adică nu sunt remunerate. Așadar, nu primesc salariu pentru activitatea desfășurată în calitatea de consilieri ai președintelui Statelor Unite. Dar faptul că pozițiile nu sunt plătite reprezintă un argumente slab întrucât pozițiile de putere și informațiile la care au acces pot da naștere la numeroase conflicte de interese, cel puțin.
Nu este prima dată când acest subiect ajunge subiect de primă pagină, căci precedentul a fost stabilit de Hillary Clinton în perioada în care lucra la Casa Albă, deținând rolul de „primă doamnă” și fiind implicată în prezidarea unor comisii.
Judecătorii au stabilit, într-un mod controversat la acea dată, în urma unor procese, că legea respectivă nu cuprinde staff-ul Casei Albe sau Biroul Executiv al Președintelui, reținând totodată că nu poate elementele Biroului Executiv al Președintelui constituie agenții (997 F.2d 898). Totodată, aceștia amintesc că în calitatea sa de asistentă/consilieră a președintelui, acționează ca un funcționar federal „de facto”.
De altfel, modul în care Jared Kushner și Ivanka Trump scapă de prevederile legii anti-nepotisme se bazează pe faptul că legea, limitează la nivelul puterii executive, „agenție” la agenție executivă, rolurile de consilieri seniori ai președintelui nefiind cuprinse de această prevedere.
În 1967, Congresul Statelor Unite a trecut o lege a trecut o lege cu dedicație pentru a împiedica nepotismele. Aceasta venea după ce președintele John F. Kennedy își numise fratele ca procuror general.
Un funcționar public nu poate numi, angaja, promova, avansa, ori susține pentru numire, angajare, promovare sau avansare, într-o sau pentru o poziție civilă într-o agenție pe care o deservește sau asupra căreia își exercită jurisdicția sau controlul orice individ care este rudă cu acel funcționar public.
Efectul legii este că interzice și nepotismele de la cabinetele parlamentarilor. Practic, prin termenul „agenție” parlamentarii de la acea vreme au inclus toate agențiile executive, birourile, agențiile și alte forme din legislativ și din judiciar. Scapă, așadar, ale forme de organizare din executiv, lăsându-i loc lui Donald Trump (și Bill Clinton anterior) să speculeze această portiță.
Prin „funcționar public” se înțelege înțelege „orice funcționar (incluzând președintele sau membrii Congresului), membru al serviciilor în uniformă, angajat sau orice alt individ” cu autoritate învestită sau delegată pentru a realiza acele avansări sau angajări.
Și este interesant să vedem ce înseamnă rudă: mamă, tată, fiu, fiică, frate, soră, unchi, mătușă, văr primar, nepot, nepoată, soț, soție, socru, soacră, ginere, noră, cumnat, cumnată, tată vitreg, mamă vitregă, fiu vitreg, fiică vitregră, frate vitregră, soră vitregă.
Puteți consulta legea la adresa aceasta, pe site-ul Legal Information Institute al Cornell University Law School.
Închei prin a spune că este surprinzător că până acum nu au venit amendamente care să includă și rudele președintelui în roluri de consilieri, însă actualul președinte al Statelor Unite ar putea schimba aceaastă situație. Ginerele și fiica nu sunt echivalentul primei doamne.