Critica și cârcoteala

Critica și cârcoteala

Pe Facebook mai scriu diverse postări, unele mai relevante, altele mai puțin relevante, unele mai serioasele, altele pur și simplu glume, unele mai politice, altele fără nicio legătură politică. Am avut recent și multe critici împotriva Ministerului Sănătății acum, spunând că ar putea fi chiar desființat și reînființat de la zero, ținând cont de modul în care funcționează. Și câteva critici legate de amatorismul ministrului Sănătății și calitatea îndoielnică a programului de guvernare. Am fost făcut cârcotaș.

Rămân la părerea că erau critici legitime. Nici măcar nu am apucat să scriu că ministrul nu și-a depus în timp util declarația de interese, în termeniul legal, pentru că, nu-i așa, oamenii noi în politică au scutire de la respectarea legii. Sau că a cerut ajutorul OMS pe o temă pe care OMS nu are competențe și, în multe cazuri, a marcat multiple rateuri, deși există alternative mult mai bune: FMI, Comisia Europeană, chiar și câțiva actori privați foarte bine pregătiți. Nici măcar nu le-am scris pe acestea. A

poi critica este considerată cârcoteală pentru că nu le-am trimis un email cu sugestiile. Sunt necesare câteva clarificări:

  1. A lansat la un moment dat un secretar de stat o consultare publică. Mi-am rezervat câteva ore să realizez un material relevant, axat pe exemple de bune practici, nu tâmpenii, și l-am trimis către ministerul în cauză, urmărind instrucțiunile așa-zisei consultări publice. Nicio confirmare de primare, niciun număr de înregistrare, nimic. Acesta a fost rezultatul. Și, desigur, vobeam de Guvernul Orban la acel moment, nici nu am verificat dacă personajul mai este în ministerul respectiv acum. Rămân aceleași practici greșite pentru o administrație.
  2. Fiecare persoană are 24 de ore. Același lucru este valabil și pentru mine, motiv pentru care îmi permit să fac cârcoteli de 2 minute pentru care există fundamente solide, care să ofere suficiente informații pentru cei care vor să dezvolte mai departe. Informațiile sunt publice sau semi-publice, indexate de Google și alte motoare de căutare, de Facebook. Iar dacă cineva este interesat de mai multe informații, are la dispoziție adresa de email și chiar și alte date de contact. Nu este în interesul meu să mă ocup de consultanță gratuită pentru diferite instituții publice sau private, bine finanțate și cu numeroși angajați care, teoretic, ar trebui să dețină un minim de competențe în zona respectivă.
  3. Ideea „trimite-mi un email și vedem cum facem” aplicată unei birocrații publice este greșită, chiar și în organizațiile agile este mai structurat acest proces. Nu facem parte din standardele după care ar trebui să funcționeze o administrație publică. Nu e imoral sau ilegal decât în anumite contexte, dar nu este un standard de promovat într-o administrație publică. Repet, în absența unui proces structurat.
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.