Contraselecția elitelor. Episodul COVID-19. România vs Israel

Contraselecția elitelor. Episodul COVID-19. România vs Israel

Și în România, și în Israel, politica națională se învârte în jurul prim-ministrului, puțin mai mult în Israel, deoarece acesta are mai multe competențe. Israel are o populație de aproape nouă milioane de oameni, România o populație de aproape douăzeci de milioane. Până acum stăm așa în privința SARS-CoV-2:

  • Israel: 187.250 de teste, 13.107 cazuri confirmate, 158 de morți; relativ, se traduce într-o fatalitate de 1,21% și în 17,8 morți/milion de locuitori;
  • România: 90.991 de teste, 8.418 cazuri confirmate, 417 morți; relativ, se traduce într-o fatalitate de 4,95% și în 21,4 morți/milion de locuitori.

Însă răspunsul la criză a fost diferit, Israelul inovând și oferind unele dintre exemplele de bune practici pe plan global. Oare cum este posibil? Să fi avut legătură cu pregătirea elitelor politice? Să vedem câteva asemănări și diferențe.

În Israel, dinamica politică a făcut ca actualul ministru al Sănătății să vină din partea unui partid politic care reprezintă evreii ultraortodocși. Așa că un teolog din rândul fundamentaliștilor evrei, de vreo trei decenii în politică, a fost primul care s-a infectat din rândul miniștrilor, după ce a administrat dezastruos criza. S-a infectat nerespectând recomandările epidemiologice și participând la o slujbă. Așa se face că autoritățile civile și militare au început să monitorizeze mișcările acestuia, întrucât nici în carantină nu respecta orientările de distanțare socială, distribuind mai departe virusul.

Israelul are un guvern provizoriu în acest moment, politicianul fundamentalist rămâne ministru, dar are puterile relativ reduse, iar inconștiența sa este considerată de populație ca fiind un avertisment asupra a ceea ce se întâmplă dacă nu respectă măsurile de carantinare. Principalele focare de coronavirus cu care s-a confruntat Israelul au fost în mediile fundamentaliste ultraortodoxe. Poliția deja arestează persoanele care încalcă recomandările și zădărnicesc combaterea epidemiei. Nu contează că ministrul Sănătății este un fundamentalist ultraortodox, ofițerii de poliție de Ierusalim se confruntă cu credincioșii care nu respectă regulile de distanțare socială (vezi Euronews).

Așadar, politicianul apropiat de autoritățile religioase a fost dat afară din managementul crizei, iar epidemia este controlată. Nu mai spunem că prim-ministrul este absolvent de MIT cu câteva realizări relevante înainte, nu un pierde-vară care în 30 de ani de politică nu s-a făcut remarcat decât prin accidente, ceva cu Bechtel când era ministru al Transporturilor și încă ceva cu un dosar la DNA pentru o încercare ilicită de a obține bani de campanie electorală.

Între timp în România, autoritățile civile și militare au ajuns sub un ministru responsabil de afaceri interne care visează să se facă stareț, cu o pregătire dubioasă – jurist pregătit la o universitate privată din Lugoj, fără realizări relevante ca primar în Caransebeș, care încheie, sub aprobarea prim-ministrului, un acord cu Biserica Ortodoxă Română pentru distribuirea Luminii Învierii în condiții științific inutile în prevenirea răspândirii acestui coronavirus.

Dar asta nu este tot. Printre cei care îl asistă, ca secretar de stat trimis de partid la Ministerul Afacerilor Interne, cu responsabilități în relația cu legislativul și relațiile internaționale, este un absolvent de teologie la Universitatea din Pitești, certificat inclusiv în „securitate și sănătate în muncă”, desi deciziile adoptate până acum nu arată deloc pregătirea în acest domeniu.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Contraselecția elitelor. Episodul COVID-19. România vs Israel”

Comments are closed.