Coaliția optimist-populistă
Ceea ce surprinde în negocierile dintre PNL, PSD și UDMR pentru pregătirea unui guvern de largă coaliție este lipsa experților. Cu câteva excepții, nu i-a văzut și nu îi cunoaște nimeni, deși este vorba de ambițiile unui guvern care să producă o serie de reforme care vor afecta generații. Mai mult, în spațiul public, pare mai degrabă că expertiza în diferite domenii de guvernare este în opoziție față de ceea ce apare pe surse cu privire la rezultatele negocierile pentru programul de guvernare. Rămâne optimismul pentru cei care urmăresc ceea ce se întâmple, căci în acest moment nu există propuneri serioase pe care se poate dezbate, deci nici vorbă de a avea discuțiii privind problemele de implementare sau impactul real al unor măsuri.
Nu lipsește nici populismul, având exemplul cu privire la mărirea salariilor și pensiilor, unde este o situație de-a dreptul amuzantă: fiecare partid licitează mai mult sau mai puțin, indiferent de perspectivă, dar peste capacitățile reale ale statului. Am mai citit că s-a ajuns din nou și la un nou acord privind tichetele de vacanță pentru sprijinirea companiilor din turismul românesc. Este o semi-păcăleală a promisiunilor pe care Guvernul României le-a făcut la Bruxelles cu privire la direcția pe care o urmează în calea sustenabilității bugetare. Acum o lună, pentru încadrarea în acel 8% deficit, s-a transmis că pe 2021 nu se vor mai da tichete de vacanță. Doar că nu este vorba și de 2022. Pentru ce urmează este că se vor menține nivelurile actuale. Însă partidele au ajuns la un acord pentru tichete pentru 2022, în condițiile în care ținta de deficit bugetar pentru 2022 apasă mai mult, dar se pare că insuficient comparativ că apăsarea care vine către partide din partea oamenilor de afaceri din turism și a persoanelor angajate în sectorul public.
Renegocierea PNRR este cel mai mare angajament optimist, nu doar pentru că în timp ce PSD anunța acest plan, Guvernul anunța mandatarea unor ministere pentru încheierea acordurilor de împrumut și de finanțare nerambursabilă. Chiar dacă este contestabilă această decizie de a lua angajamentele pentru PNRR fără un guvern plin, se pare că există un oarecare consens politic ca, în timp ce este cearta de fațată, totul se meargă mai departe pe parcursul stabilit de PNL și USR. Renegocierea este dovadă de optimism în condițiile în care sunt niște elemente de bună guvernare care s-au înrăutățit în România între timp, în care au apărut dovezi asupra unor șmenuri prin PNRR, și în care direcția oricum ar fi va rămâne similară.
Probleme vor apărea când va interveni realitatea, căci ultima dată când au fost luate măsuri prea repede am ajuns în situația constrângerilor de astăzi.