Cine folosește Snapchat în România?

Ieri, am fost la Webstock, eveniment care a adus în fața comunității de online o serie de speakeri excepționali (trebuie să menționez că parcă a fost cea mai inspirațională primă sesiune de când particip): violonistul Alexandru Tomescu, polițistul Marian Godină, jurnalita Paula Herlo, fotograful Sorin Onișor și atletul Howard Dell, o premieră anunțată de CEO-ul Vodafone România, Ravinder Takkar, respectiv anunțul serviciului de TV online Vodafone 4GTV+, și șase paneluri cu specialiști în online centrate pe blogging, vlogging, new social media, inovație, trenduri. Plus Webstock Awards.

Nu am participat la sesiunea dedicată noii social media, preferând în schimb panelul pentru inovație pentru dezbaterile stârnite de invitați, dezbateri despre care pot afirma la final că au cuprins idei realiste,idealiste și nerealiste.

Cine folosește Snapchat în România?

Cum spuneam într-o postare de acum câteva săptămâni despre Webstock, urmăresc modul în care este folosit Snapchatul în comunicare politică. În Statele Unite, unde are și altă penetrare, a fost folosit de mai toți candidații. Motivul e simplu: ajungi la alegătorul tânăr. Acum e și partea mai grea: trebuie să ai mesaje centrate pe acesta. Dar revenind la Snapchat, eram curios care este situația din România.

De o lună folosesc și eu platforma, atât să văd cum este folosită de diverse canale media internaționale, cât și pentru a comunica. Prin urmare, mă puteți urmări la madalinblidaru. E drept că nu am decât câțiva amici pe-acolo și am sub 200 de puncte.

Studiul realizat iSense Solutions și Evensys, reprezentativ pentru mediul urban, arată faptul că aplicația este cunoscută doar de 18% dintre respondenți (mediul urban).

În privința utilizatorilor aplicației, este necesară o separare pe vârste:

  • 14-17 de ani: 52% au cont, 65% dintre cei cu cont folosesc zilnic aplicația;
  • 18-24 de ani: 31% au cont, 57% dintre cei cu cont folosesc zilnic aplicația.

Alte detalii privind profilul utilizatorului român de Snapchat:

  • petrece 28 de minute pe zi pe Snapchat (de patru ori mai puțin ca utilizarea Facebook);
  • 24% dintre utilizatori postează de mai multe ori pe zi;
  • 40% dintre cei care folosesc simultan Facebook, Instagram și Snapchat postează mai multe clipuri pe Snapchat;
  • 97% nu au interacționat cu niciun brand.

La nivel de adolescenți, Snapchat pare să câștige bătălia cu Facebook și alte rețele sociale. Sărim peste rata de penetrare a aplicației și vorbim doar de conținutul generat: postează de mai multe ori (41% Snapchat vs 35% Facebook vs 24% Instagram). Puțini și agitați, pe scurt.

Există o tendință de creștere pe segmentul 18-24 de ani și, în rândul adolescenților, de a prefera Snapchat în locul Facebook și Instagram. Este un stadiu care poate asigura creșterea în continuare a aplicație, mai ales că mulți tineri folosesc aplicația pentru divertisment, dar și pentru a scăpa după câteva secunde (sau 24 de ore în istoric) de conținutul distribuit. Plus separarea de alte generații care folosesc rețeaua.

sursa imagine: Dean Drobot / Shutterstock.com

Concluzionez prin faptul că nu toate brandurile mari își pot permite și sunt motivate pe Snapchat. Desigur, există câteva care ar avea un interes direct, ținând cont de segmentul de vârstă. Rețeaua va mai crește, spun asta uitându-mă la modul în care este folosită de cei sub 21 de ani. Iar în timp vor crește și utilizatorii, ceea ce poate fi atractiv pentru ideea de Snapchat în România.

Mai adaug o concluzie la nivel social, spunând că aplicația este, totuși, vulnerabilă și „vulnerabilizatoare”. Nu există măsuri de protecție pentru cei care o folosesc și pot ușor să se folosească de aplicație pentru a trimite diferite mesaje. Având în vedere vârsta utilizatorilor, asta e o mare problemă.

Lectură suplimentară pe subiect (mai multe date despre utilizarea Snapchat):

Webstock 2016 și rezultatele primului studiu Snapchat în România

Cine folosește Snapchat în România

Câți tineri folosesc Snapchat? Aplicația, populară pentru cei până în 24 de ani

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.