Ceea ce a spus și făcut ambasadorul SUA la Chișinău este greșit

Ceea ce a spus și făcut ambasadorul SUA la Chișinău este greșit

Astăzi, este Ziua Limbii Românie. Sunt aproximativ 30.000.000 de oameni care vorbesc limba română și, probabil, mai mulți dacă România ar fi avut o politică demografică adecvată, dar și una care să nu îi uite pe cei din regiunile istorice care nu mai fac parte astăzi din teritoriul țării.

În timp ce președintele Republicii Moldova spune că se simte român, că are origini române și că vorbește limba română, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău șochează prin declarații paralele cu realitatea.

James Pettit a spus într-o declarație la televiziunea Moldova 1 că unirea nu este o alegere practică, amintind că „Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova”.

Strict pe rândurile de mai sus, Moldova nu există ca stat, ci Republica Moldova. Povestea alăturării Transnitriei și a armatei ruse rămase acolo este un capitol distinct. Dar și dacă am lua Moldova ca fiind Republica Moldova, ceea ce probabil a vrut să spună, problema este că nu are propria sa istorie decât prin ceea ce au reprezentat ultimii 26 de ani, perioadă în care a fost depopulată, sărăcită și furată, blocată între est și vest. Dar să mergem mai departe.

sursa imagine: Parliament of Republic of Moldova / Shutterstock.com

Însă ceea ce a spus și făcut ambasadorul SUA este greșit pentru că:

– reprezintă o implicare clară în treburile interne ale Republicii Moldova, încălcând normele internaționale;
– vine în sprijinul forțelor pro-ruse în campania pentru prezidențiale din Republica Moldova;
– dovedește că nu a studiat deloc statul în care a fost trimis și, totodată, arată ipocrizia unei administrații conduse de democrații americani (luați prin comparație poziția față de unificarea Germaniei, pe lânga altele; urmăriți pozițiile publice față de secesiuni, uniri și alte dinamici de acest fel din ultimii 25 de ani și veți vedea de ce afirm asta);
– promoveaza politica nefericită de state-tampon, după voința marilor puteri, de parcă locuitorii unui stat nu și-ar avea destinul în propriile maini (am mai spus și înainte că nu cred în geopolitică, însă cred în libertatea unui popor de a-și alege singur destinul).

Ideea este că singura șansă la un parcurs european al Republicii Moldova este prin România. Altfel nu se poate. Există problema transnistreană, dar care are propriile soluții și am dubii că cineva nu ar fi de acord ca Transnistria să fie un alt Kalingrad.

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a dat un răspuns atipic, redirecționând mesajul către Ambasada SUA de la București și către cea de la Chișinău. Ambasada SUA de la București a avut o poziție potrivită, însă ce s-a întâmplat la Chișinău a fost dezastru prin spusele ambasadorului, parcă mesajul dorit de cei care vor ca Republica Moldova să fie condamnată la subdezvoltare.

Sunt enorm de spus pe aceste subiecte, însă mă opresc aici. Dacă vor fi comentarii, voi răspunde. Recomand și statisticile care arată că dacă populația ar cunoaște beneficiile unirii, ar fi de acord peste 50% cu această înfăptuire.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Ceea ce a spus și făcut ambasadorul SUA la Chișinău este greșit”

  1. Ai exprimat exact ideile esentiale ale acestei iesiri. Acum, nu stiu daca as considera o gafa afirmatiile ambasadorului. Totusi este un diplomat si orice face si orice zice reprezinta pozitia oficiala. Nu a vorbit nea Ion la carciuma. Iar ca ambasador ti se face o informare exacta a situatie teritoriale si politice ca nu cumva sa faci gafe.

Comments are closed.