Ce am ascultat în 2012?

Aș putea spune că nu îmi amintesc prea bine, dar aș minți. Anul 2012 a avut destul de puține melodii care ar fi putut să rămână în memoria colectivă. Totuși, eu îmi amintesc, dacă cineva mă întreabă, de următoarele melodii, unele mai comerciale decât altele.

Dacă în anii precedenți topul meu ar fi fost dominat de un singur gen de melodii apărute la acel moment, acum există și altceva în afară de rock. Altfel spus, melodiile care rămân din anul care a trecut în cea mai mare proporție sunt următoarele:

Locul V: Connect-R – Vara nu dorm

Hitul verii de pe meleagurile autohtone, melodia lui Connect-R a făcut ravagii în sezonul cald. Are 12 milioane de vizualizări numai pe canalul oficial. Neoficial, melodia are peste 15 milioane pe YouTube, iar ascultarile depășesc 100 000 000.

 

Locul IV: Flo-Ride – Whistle

Are peste 220 milioane de vizualizări dacă adunăm primele rezultate doar de pe YouTube. Îmi amintesc și acum cum vuia melodia aceasta astă-vară peste tot pe unde m-am plimbat. Era nelipsită de la toate petrecerile și toată lumea o cunoștea.

Locul III: Loreen – Euphoria

Câștigătoarea Eurovision 2012, această melodie a avut tot ce i-a trebuit pentru a fi un succes și pentru a rămâne ca o piesă reprezentativă a Suediei. Interpretare, mesaj, videoclip, versuri, voce…

Locul II: PSY – Gangnam Style

Da, intrată în istorie cu 1 000 000 000 de vizualizări la uploadul oficial de pe YouTube pe 21 decembrie 2012, melodia a dat naștere unui artist sud-coreean pe plan internațional: PSY. Mai mult, a intrat în istoria muzicii. Probabil se va asculta mult timp de acum înainte. A surprins mult, este puerilă, dar a prins. În plus, a beneficiat de avântul dat de piața sud-asiatică. Gangnam Style are propriul succes și va pătrunde și mai mult în România. Despre cele 10 milioane de vizualizări zilnic pe channelul oficial YouTube din ultimele zile nu am ce spune…

 

Locul I: Mă gândesc între VUNK și Antonia – Pleacă și Mandinga – Zaleilah… Au prins în România foarte bine.
Este un top subiectiv, după cum vedeți, unul în care nu a intrat nicio melodia din genurile favorite. Ce melodii reprezintă anul 2012 în viziunea ta?