Casa Memorială „Elie Wiesel” din Sighetul Marmației
În Sighetul Marmației, pe strada Dragoș Vodă, colț cu strada Tudor Vladimirescu, veți găsi o casă memorială de o valoare simbolică aparte. Este vorba de casa în care s-a născut laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel. Casa memorială Elie Wiesel aparține de Muzeul Maramureșului și este un obiectiv memorialistic de văzut dacă ajungeți prin zonă.
Elie Wiesel s-a născut în 1928 la Sighetul Marmației și a avut despre care se pot scrie multe. A supraviețuit Holocaustului după ce a trecut prin mai experiențele întemnițării în taberele de concentare de la Auschwitz și Buchenwald. În 1944, la 15 ani, a fost plasat într-unul dintre ghetourile de la Sighet, ulterior trecând prin taberele de concetrare amintite. Supraviețuiește, ceea ce nu se întâmplă cu o parte importantă a familiei sale, și emigrează în Statele Unite, după ce petrece perioada de după război în Franța.
Elie Wiesel este cunoscut ca scriitor, atât pe baza scrierilor pentru diferite publicații, cât și pentru volumele sale, Noapte fiind cea mai cunoscută apariție editorială a sa. Volumul Noapte, parte a unei trilogii cu același nume, a fost tradus în peste 30 de limbi și vândut în peste 10 milioane de copii numai în Statele Unite. Este cunosut pentru activitatea sa de activist pentru drepturile omului și are o importantă activitate în zona de memorie a Holocaustului și de protejare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, Wiesel a predat, printre altele, la Boston University, City University of New York, Columbia University.
La vârsta de 87 de ani, Elie Wiesel a murit, pe 2 iulie 2016, în Manhattan, New York. Premiul Nobel pentru Pace l-a primit în 1986. Merită amintit că în cadrul declarației comune dintre Klaus Iohannis și Donald Trump, din vizita de la Casa Albă de pe 9 iunie 2017, președintele american a remarcat contribuția lui Elie Wiesel la nivelul Statelor Unite și al lumii ca o contribuție a unei persoane născute în România.
Revenind la Casa memorială Elie Wiesel de la Sighetul Marmației, sunt câteva lucruri pe care le veți afla printr-o vizită acolo: situația comunității evreiești în perioada interbelică în comunitatea locală, în Sighet și în Maramureș, atmosfera de epocă, viața și opera lui Elie Wiesel, câteva episoade din istoria României din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, activitatea cultural-politică la nivel național și internațional a lui Elie Wiesel și nu numai.
Nu trebuie să ai o anumită vârstă pentru a trece pragul acestei case memoriale și pentru a participa la o lecție de istorie sau de educație pentru drepturile omului. Este un obiectiv care poate fi vizitat atât ca elev, cât și ca student, ca adult sau ca senior.
Articolul prezent este realizat ca follow-up în urma participării în programul Elie Wiesel Study Tour, un program sponsorizat de Ambasada SUA în România și coordonat de American Councils for International Education-Romania, cu sprijinul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și al Ambasadei Israelului în România. Articolul exprimă viziunea autorului, iar instituțiile menționate anterior nu pot fi făcute responsabile pentru conținutul articolului.
Articolele realizate în această serie sunt disponibile la adresa aceasta.
Foarte frumos! Am am ajuns si eu in acea parte , dar nu am reusit sa vad acest obiectiv turistic, citind acest articol, data viitore ma voi duce cu siguranta sa l vad aceasta casa.