Când te bazezi prea mult pe giganți

Când te bazezi prea mult pe giganți

Serviciile Google sunt jos de zeci de minute. Gmail, Calendar, Drive, Docs, Site, Groups, Hangouts, Chat, Meet, Vault, Forms, Tasks, Voice, Admin Console, Analytiics, Maps, Blogger, Classroom și altele sunt căzute în acest moment. Au mai picat în trecut, dar pe rând și nu pe atât de mult timp. Am mai avut cazuri în care Facebook nu funcționa. Au mai fost exemple de situații în care servicii au fost picate pe rând. Pentru că s-a întâmplat acest eveniment, este nevoie de câteva lecții.

Diversificarea contează. Este una dintre principalele strategii de reducere a riscurilor. Google a căzut și ești în situația în care tot biroul tău era probabil online. Faptul că a căzut Google și serviciile de la Microsoft și Amazon sunt online nu înseamnă că nu poate fi vreun incident pe viitor în care să fie toți giganții jos. Și atunci vor apărea mai multe probleme decât acum. Văd că în mediul corporate există tendința de a împărți contractele pentru servicii digitale între câțiva giganți, ceea ce este o problemă pe termen lung. Nu doar că pot apărea aceste incidente, dar împiedică și creșterea altora. Fac un mare deserviciu economiei.

O lecție despre „overreliance” este importantă. Când pui prea multă încredere și te bazezi prea mult pe un singur furnizor s-ar putea să întâlnești cu probleme neașteptate. Este vechea zicală când ții toate ouăle în același coș. Altfel spus, este bine să ai planuri funcționale atunci când sistemele principale nu mai funcționează. Din nou, este o temă generalizabilă. S-ar putea să fie lovit un satelit cu o rachetă, să fie afectate frecvențele de radiocomunicații, să se întâmple ceva cu cablurile de sub mări și lista poate continua. De altfel, oferă și o lecție pentru pandemie, căci s-a crezut destul de mult că trecem pe digital și am rezolvat multe probleme. Dar nu funcționează. Când vom afla că toate sistemele pe care le folosim sunt compromise de armata chineză, ei, bine, vom fi surprinși.

Ultimul punct este despre competiție. Google și încă câteva companii formează în oligopol. Un alt oligopol similar avem în spațiul sinic pe digital. Dar nu este vorba doar de digital. Protejarea competiției este o precondiție a bunei funcționării a pieței în acest secol. Iar de pe piață se reflectă și în alte domenii. Au căzut Google Mail și Yahoo!Mail? Ce soluție avem când din școală nu învățăm nimic despre alternative? Mă rog, eu, personal, am avut lecția aceasta la școală și foloseam mai multe adrese de email de la primele contacte cu internetul, dar nu este o lecție generalizată. Concurența oferă valoare, inclusiv pentru infrastructura sistemică.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.