Belarus: dictatorul își oprimă poporul, dar familia sa e la shopping în Europa

Belarus: dictatorul își oprimă poporul, dar familia sa e la shopping în Europa

Diferența dintre regimurilor autoritare și cele democratice nu a fost niciodată mai evidentă. Este avantajul digitalizării și accesului la informații, într-o societate care prețuiește libertatea și pluralismul, care ne permite să avem astăzi o serie de presupuneri confirmate. În același timp, arată unele standarde duble practicate în încercările de sancționare a acestor oameni.

Să luăm exemplul dictatorului Alexandr Lukașenko, politician din Belarus, fost director de sovhoz în timpul URSS, președinte și ulterior dictator al Belarusului din 1995. Opoziția este la închisoare, torturată, în exil, la terapie intensivă sau decedată.

The Observer prezintă informațiile colectate și analizate de un centru de investigație independent privind modul în care familia și apropiații lui Lukașenko, deși este pe lista sancțiunilor europene, se plimbă liniștiți prin Uniunea Europeană dincolo de mijloacele legitime prin care ar putea face acest lucru. De exemplu, o noră a lui Lukașenko, Anna, deși cu venituri familiale raportate raportate de aproximativ 80.000 de euro a avut în 2017-2018, împreună cu câțiva apropiați, excursii estimate la circa 480.000 de euro. The Observer, citând Centrul de Investigații Bielorus, descrie acestă situație ca „un semn flagrant al corupției regimului”.

Anna a beneficiat de zboruri private, a petrecut prin Austria, Franța, Italia, în UE, dar și în Qatar, a mers la restaurante cotate destul de bine în topul luxului, a publicat poze pe Instagram, printre altele. Datele de zbor mai indică orașe din Germania, Grecia, Slovenia și Spania, precum și alte țări pentru care trebuie să treci prin UE pentru a ajunge acolo, cum este Elveția.

În momentul acesta, nu sunt în discuție la nivel european alte sancțiuni împotriva Belarusului. UItimele au fost impuse pentru sprijinirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Chiar și așa, Belarus rămâne cu un regim de sancțiuni mai facil decât cel la care este supusă Rusia. Lukașenko este sancționat de mult timp, s-au mai adăugat alte sancțiuni după falsificarea alegerilor prezidențiale din 2020. Regimul său rezistă, a fost chiar sprijinit de creșterea prețurilor unor exporturi. Opoziția în plan intern aproape nu mai există, iar integrarea acestui stat cu Rusia este cvasi-statală. Sancțiunile aplicate de UE includ, de exemplu, înghețarea activelor celor sancționați din UE și interdicții de zbor. Acest lucru nu o oprește pe Anna să se bucure de beneficiile conexiunii cu imperiul socrului sancționat.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.