Auto-reglementarea platformelor digitale nu funcționează

Auto-reglementarea platformelor digitale nu funcționează

În premieră, Financial Times anunță că este în pregătire o propunere de regulament din partea Comisiei Europene privind conținutul ilegal distribuit de platforme digitale, urmărind în special activitatea giganților social media precum Facebook. Sub această propunere, platformele ar fi obligate să elimine conținutul tip propagandă teroristă într-o oră de la sesizarea autorităților de aplicare a legii.

Comisia Europenă a încercat încurajarea unui mecanism voluntar prin care platformele urmau să se auto-reglementeze pentru a preveni situația în care este nevoie de legislație în domenii ce țin de instigare la ură, promovare de conținut fals, materiale extremiste și teroriste. În anumite limite, a funcționat, eliminându-se milioane de materiale. Mai mult, a inspirat giganți precum Facebook să își deschidă sedii în mai multe locuri sau să suplimenteze numărul de lucrători care se ocupă de această activitate în huburile regionale, asta pe lângă funcționalitățile și algoritmii automatizați introduși.

Totuși, materialul din Financial Times atrage atenția asupra faptului că demersul de la nivel supranațional vine pentru a împiedica alte eforturi din partea statelor membre. Iar această perspectivă pare una cât se poate de motivată: în Germania, Franța și alte state membre, legi după legi apar pentru rezolvarea problemelor puse de distribuirea de știri false, de instigare la ură sau de conținut extremist.

Au rămas numeroase probleme în pofida noilor tehnologii, colaborări externe și politici interne aplicate. Unele sunt generale, dovedite de preocupările din timpul audierilor lui Mark Zuckerberg în Senatul Statelor Unite ale Americii, unde problemele ce țin de părtinirile algoritmilor și utilizatorilor se transformă în activități de cenzură, în care subiectele cu impact asupra securității naționale trec destul de ușor chiar și de algoritmii și persoanele care se ocupă de eliminarea conținutului complicat.

Vremea anarhiei pe internet a trecut, spuneam în urmă cu ceva timp. Ideea suveranității digitale capătă o importanță din ce în ce mai mare. Problema este cum o implementezi în cazul unor giganți globali care nu prea răspund pentru ceea ce se petrece pe platformele acestora. Au ajuns între timp la maturitate, au adus beneficii, dar și riscuri.

Acum câteva zile, am raportat o postare în care era o amenințare cu moartea în limba română pe Facebook. Rezultatul oferit de platformă a fost că nu încalcă condițiile sale. Nu știu dacă este o problemă de limbă ori de personal (sper că nu am ajuns la nivelul în care sunt permise amenințările, dacă ținta lor este un anumit grup politic). Cert este că problemele sociale și politice create de Facebook sunt tot mai mari, amintind promovarea polarizării, urii și ignoranței.

Pe TV sau radio, este mai greu să faci asta, iar dacă o faci ai CNA-ul sau ai posibilitatea de a porni un proces civil. Pe Facebook, situația este mai complicată și defavorizează respectarea drepturilor omului: primești o amenințare conținutul este sau nu este eliminat, pornești un proces nu împotriva unei filiale locale, ci împotriva unei persoane juridice cu sediul pe celălalt capăt al continentului.

În final, merită precizat că problemele giganților social media sunt și pe alte dimensiuni, pe elemente ce țin de fiscalitate, de răspundere juridică, politică, drepturile omului și nu numai. Vor veni și alte reglementări, întrebarea este cum obținem o soluție adecvată între nevoia unui mecanism fiabil de comunicare locală și internațională, entertainment și de publicitate, cu costuri cât mai reduse, rămânând în același timp inclusiv și deschis, și prevenirea și înlăturarea unor abuzuri sistemice la nivelul acestor platforme asupra legilor, drepturilor omului, utilizatorilor. Unele persoane propun un mix între aplicarea modelului companiilor de utilități publice și cel al guvernanței zonelor de audiovizual (TV, radio, ziare).

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.