ASD UAIC Iași preia cu copy și paste articolele de pe blog

sursa imagine: copyright|Shutterstock.com

Fiecare articol publicat pe acest blog este muncit și documentat. Chiar dacă sunt, uneori, informații schematice referitoare la un anumit eveniment, și în cazul respectiv vorbim de o muncă de documentare, de aranjare în pagină și de promovare ulterioară a articolului.

Există mai multe situații în care permit copierea integrală a unui articol:

  • în cadrul unor parteneriate stabilite și semnate în prealabil;
  • în cadrul acordului meu scris pentru un articol cu precizarea surse.

Mai mult, am un copyright notice vizibil pe toate paginile blogului pentru cei care vor să mă preia în care se specifică foarte clar care sunt condițiile (acordul scris al autorului, citarea sursei, adăugarea unui link). Dacă nu, se poate copia și disemina articolul publicat pe acest blog prin link-ul aferent (de exemplu, postarea link-ului către acest articol pe o pagină de facebook, pe twitter ș.a.m.d.).

Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului, cu citarea sursei și adăugarea unui link către acest blog.

ASD UAIC Iași îmi preia cu copy și paste articolele de pe blog

Dar se pare că aceste reguli de bun simț  pentru munca depusă de un student  care face voluntar niște lucruri și care investește, la fel de voluntar, niște resurse pentru ca alții să se bucure de informații, nu sunt valabile pentru Asociația Studenților la Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Se pare că cei care se ocupă de administrarea site-ului acestora nu au auzit de termeni precum proprietate digitală, drepturi de autor, proprietate intelectuală ș.a.m.d.

Astăzi, mi-a sosit un trackback de la un articol copiat cuvânt cu cuvânt și adăugat pe site-ul ASD UAIC. Încerc să îmi amintesc dacă am vorbit cu cineva din ASD UAIC cu privire la un acord pe această temă. Nu îmi amintesc. Este doar aruncată o sursă, acolo, și copiat tot articolul. Este cel mai simplu să furi, chiar dacă există posibilitatea de a parafraza, de a merge la sursa articolului și multe alte metode.

Articolul plagiat este cel în care anunțam proiectul Young Ambassadors Forum, disponibil aici, iar preluarea sa a fost făcută în formă brută.

Articolul publicat de mine pe 21 martie 2015:

Știrea pe site-ul ASD UAIC:

 

În fine, rămân la dezamăgirea referitoare la munca depusă pentru documentare și la faptul că alții, în loc să se bucure de informația primită, apasă pe click+all și dau paste pe un alt site. Până și părerile personale mi-au fost copiate. Blidaru.net nu este agenție de știri și nu este nici sursa primară în acest caz, prin urmare, altă abordare mai era de preferat.

Asociația Studenților de la Drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași își propune, pe lângă reprezentare, să promoveze diferite oportunități. Eu zic că se poate asta și fără copy&paste sau cu trimiterea unui mesaj privat pe facebook sau pe mail în care să fiu întrebat dacă sunt de acord cu asta.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.