Alegerile din SUA rămân principalul eveniment de risc din 2024
Alegerile prezidențile din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, iar principalii competitori, pe datele actuale, sunt președintele în exercițiu Joe Biden și fostul președinte Donald Trump.
De departe reprezintă unele dintre cele mai tensionate alegeri americane de ceva timp, având în vedere riscurile globale ale re-alegerii lui Donald Trump, plecând de la accelerarea instabilității politice din SUA. Momentan, în două state, unul condus de democrați, celălalt de republicați, două curți constituționale au decis că Trump nu poate apărea pe buletinul de vot, având în vedere sprijinirea atacurilor la adresa ordinii de drept contrar jurământului de a proteja Constituția. În situația în care unele dintre aceste decizii nu vor rezista apelurilor, electorii ar putea fi descurajați să îl confirme pe Donald Trump, dacă va câștiga votul popular. De asemenea, nu sunt luate în calcul încă eventualele condamnări pe care le-ar putea primi fostul președinte american. Dincolo de dinamică electorală internă, este și o provocare pentru statul de drept și modelul american de domnie a legii, unul dintre principalele exporturi ale democrației americane din ultimele două secole, după cum ne spunea și Tocqueville.
Scenariul improbabil al alegerii lui Donald Trump vine cu riscuri pentru cooperarea transatlantică. Uniunea Europeană va continua deconectarea de Statele Unite, având în vedere perspectivele foarte limitate de cooperare cu Statele Unite. Este un proces care va accelerarea aprofundarea integrării europene, ceea ce poate aduce unele riscuri pentru statele mai eurosceptice. Față de situația actuală cu care se confruntă Administrația Biden, a unor resurse limitate pentru ucraineni, alegerea lui Trump ar lăsa Ucraina fără sprijin moral, politic și militar împotriva Rusiei. Coordonarea europeană devine esențială în gestionarea dosarului ucrainean deja, dar în 2025 participarea limitată a SUA a această problematică ar pune Europa, incluzând și Regatul Unit, de ambele părți ale balanței. În esență, politică bazată pe nereguli, internă sau internațională, vine cu riscuri de contagiune severe și cu modele de bună practică pentru toți liderii autoritari, amintindu-ne situația de dinainte de Al Doilea Război Mondial.
Mai mult, fragmentarea geopolitică și geoeconomică în spațiul euroatlantic și descurajarea unor alinieri în zonele de interes pentru bunăstarea acestui spațiu va oferi oportunități puterilor emergente. În ajunul Anului Nou, Xi Jinping ne-a anunțat în legătură cu încrederea în viitor, mai ales că 2024 este și an aniversar al republicii populare – 75 de ani de la înființare, și în legătură cu conștientizarea valorii păcii, dincolo de spațiul chinez. Să reflectăm ce înseamnă acest lucru, având în vedere sprijinul pentru armata rusă în războiul din Ucraina, pentru forțele de ordine în reprimarea protestelor din Serbia, și interesul de pacificare pe termen lung, cu prezență fizică, a Fâșiei Gaza.