Acoperire de 100 % a serviciilor de Internet de bază în întreaga Uniune Europeană

În Uniunea Europeană, încă un proiect a fost realizat cu succes, chiar înainte de termen. Urmăresc ceea ce se întâmplă, cred în acest proiect, cred în idealul unei astfel de Europe și, totodată, mă bucur când văd că cetățenii o duc din ce în ce mai bine și au parte de noi facilități, de noi drepturi, de resurse și informații care acum câțiva ani păreau de neimaginat.

Suntem martorii evoluției, o evoluție bazată pe democrație pentru democrație. Știrea pe care doresc să o transmit astăzi o aveam marcată în inbox de câteva zile, dar nu doream să o neglijez, mai ales că la facultate o parte principală a cursurilor intră la categoria „Studii Europene” și, în plus, sunt pasionat de politici publice și social media. Este o combinație cu care încep să mă obișnuiesc, pe care am ales-o cu cea mai mare plăcere și care îmi oferă multe oportunități.

Internet pentru întreaga Uniune Europeană

Până la sfârșitul anului 2012, 99,4% din gospodăriile din UE aveau acces la servicii de bază în bandă largă, fixe sau mobile, inclusiv 96,1% din gospodăriile situate în zonele rurale. Restul de 0,6% era reprezentant de locuitorii din zonele rurale izolate de pe teritoriul Uniunii Europe, zone în care accesul la astfel de servicii putând reprezenta o provocare de ordin financiar.

La acoperirea de 100%, așadar, s-a ajuns prin analiza accesului la rețele fixe, mobile, precum și la conectarea la rețeaua în bandă largă prin satelit. Cu toate că acest procent a fost atins, Comisia Europeană va sprijini în continuare dezvoltarea conexiunilor în bandă largă pentru cetățeni și întreprinderi.

© Robert Wisdom | Dreamstime.com

Situația României

Conform servicului broadbandforall.eu, dezvoltat de Asociația Europeană a Operatorilor de Satelit, 87% din România are internet în bandă largă, pentru zonele care nu au existând posibilitatea contractării unui furnizor de servicii prin satelit.

Prețurile în România mi se par adecvate: Front Line Management oferă abonamente începând de la 17 euro lunar, iar Media Sat de la 11 euro pentru pachetul Tooway Small. Din nefericire, există doar doi distribuitori, fiind de părere că ar trebuie să mai apară pentru a asigura o concurență serioasă.

Ce urmează în privința „benzii largi” a Agendei Digitale?

Printre obiectivele propuse, se mai găsesc următoarele două aspecte: asigurarea accesului la rețele de generație următoare (30 Mbps sau mai mult) pentru toți până în 2020 și garantarea faptului că 50 % din gospodării sunt abonate la internet cu viteză de 100 Mbps sau mai mare.

Sunt sigur că vor fi îndeplinite, că în acest fel vor fi sprijinite mai multe domenii precum investițiile, educația, mediul digital, comunicarea și nu numai. Cu fiecare obiectiv îndeplinit, Uniunea Europeană vine mai aproape de cei pe care îi apără, îi reprezintă, le oferă diferite avantaje. Acesta este unul dintre ele.

Concluzia

Fiecare gospodărie poate avea o conexiune de bandă largă de bază prin satelit, încercându-se eliminarea decalajului digital de pe teritoriul UE. Există aproximativ trei milioane de cetățeni care nu au acces la rețele de bandă largă fixe sau mobile, motiv pentru care se poate apela la diferite pachete de bază, începând de la 10 euro pe lună.

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul este disponibil aici.

*sursă informație: Reprezentanța Comisiei Europene în România

*sursă cover: facebook.com/europeanparliament

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.