116 la 6 și 56 de abțineri. Insulele Chagos

116 la 6 și 56 de abțineri. Insulele Chagos

Arhipelagul Chagos este compus din șapte atoli în zona tropicală a Oceanului Indian, la vreo 500 de kilometri de Maldive. În sistemul Națiunilor Unite, Insulele Chagos reprezintă încă o colonie britanică, netrecând prin procesul decolonizării. Mai bine spus, trecând, dar, conform unei opinii consultative din 2019 a Curții Internaționale de Justiție, având parte de o decolonizare neconformă cu dreptul internațional și a solicitat Regatului Unit și celorlalte state din Națiunile Unite să coopereze pentru decolonizarea acestui teritoriu.

Teritoriul descoperit de portughezi, ca europeni,  la începutul secolului al XVI-lea a fost ocupat de francezi din secolul al XVI-lea și administrat împreună cu teritoriile care în prezent repreizntă Mauritius. După înfrângerea lui Napoleon, francezii au fost obligați să le cedeze britanicilor. A mai trecut prin câteva episoade, dar situația s-a complicat în a doua parte a secolului trecut. Pe scurt, în 1965, Insulele Chagos au fost separate de Mauritius, britanicii plătind 3 milioane de lire către Mauritius în acest sens. În 1968, Mauritius și-a obținut independența, dar teritoriile separate au rămas ca teritorii britanice. Populația a fost multată în anii următori în Seychelles și Mauritius, însă în ultimii ani au apărut mai mulți pretendenți. Cazul a ajuns la Adunarea Generală a Națiunilor Unite și la Curtea Internațională de Justiție, cele două organisme fiind în favoarea decolonizării (ce nu se va întâmpla cât timp Regatul Unit are drept de veto în Consiliul de Securitate).

O rezoluție din mai 2019 în care este condamnată ocupația britanică a teritoriului din Oceanul Indian a fost adoptată cu un scor de luat în seamă: 116 voturi în favoarea rezoluției, 6 voturi împotrivă (Regatul Unit, Statele Unite, Australia, Ungaria, Israel, Maldive), 56 de abțineri. Rezoluția mai spune că Regatul Unit trebuie să se retragă de acolo în șase luni și că Insulele Chagos vor fi reunite cu Mauritius. Rezultatul surprinzător și pentru Mauritius nu este însă obligatoriu din punct de vedere legal, dar este o de o simbolică și politică semnificativă.

Acestea au fost rezultatele după un lobby substanțial din partea Regatului Unit și al Statelor Unite împotriva rezoluției. Statele Unite au un interes special, ținând cont că din anii ’60 au interese militare acolo – au o bază militară pe insula Diego Garcia. Strategic, Insulele Chagos sunt utile. Nu cele mai utile teritorii, dar importante pentru un stat cu anvergură globală.

Trecând peste impactul asupra unor practici din politica internațională, asupra securității internaționale, 116 la 6 indică o serie de limite ale influenței diplomatice britanice sau americane pe anumite subiecte.

imagine: Wikimedia Commons

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.