Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Câteva gânduri

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Câteva gânduri

Astăzi, este 10 decembrie. O zi ca oricare alta, în mod normal. Totuși, ar fi indicat să facem un exercițiu de imaginație și să mergem împreună până în 1948, când Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat Declarația Universală a Drepturilor Omului, un simbol amintit și cunoscut peste tot în lume, expresia unei idei globale menite să apere, acum, 7.2 miliarde de oameni.

udhr
sursa imagine UDHR | Shutterstock

Din 1948, ajungem în 2014. Declarația aceasta ar fi rămas o altă declarație, dacă nu s-ar fi accentuat necesitatea respectării drepturilor omului și, ulterior s-ar fi semnat diferite tratate care au un cuvânt important de spus astăzi la nivelul dreptului internațional, în majoritatea situațiilor. Avem din 195 o zi internațională pentru a ne aminti de acest pas de după înființarea Organizației Națiunilor Unite, de după Al Doilea Război Mondial.

Drepturile de bază rămân problematice

Cu toate acestea, drepturilor de bază rămân problematice. Mai mult, acum ne punem problema unor alte necesități, fără de care nu am putea trăi, precum dreptul la apă, dreptul la o locuință, dreptul la un aer curat.  Implicite sau explicite în diferite tratate, necesitând sau nu aducerea lor în atenția publică, semnarea și ratificarea lor, este cert că au devenit problematice. Avem nevoie de ele, dacă vrem să evoluăm ca umanitate.

Tortura, o problemă globală, de exemplu

Dar situația este mai gravă. 141 de state din întreaga lume folosesc tortura asupra cetățenilor. Ieri, pe 9 decembrie 2014, Senatul american a publicat rezumatul unui raport care arată abuzurile asupra drepturilor omului făcute de CIA în lupta împotriva terorismului. Suficiente persoane aprobă abuzurile, necunoscând detaliile care fac aceste practici să fie complet ineficient și chiar contraproductive.

Uniunea Europeană, cel mai sigur loc în privința drepturilor omului

După cum spunea o colegă dintr-un proiect internațional în care mă implic, there’s a need to blow up the misconception. Toți suntem oameni, toți avem aceleași drepturi, ne naștem la fel de valoroși. Informațiile greșite provoacă mai multe daune decât greșeli. Uneori, adevărul nu este ceea ce vrem să auzim. Cam așa aș putea spune că este și cu drepturilor omului în Uniunea Europeană, la nivel de mase. Am ales ca punct de referință Uniunea Europeană este cel mai sigur loc de pe planetă în privința drepturilor omului, este un paradis pentru întreaga planetă, dar un paradis care are nevoie de îmbunătățiri.

Închei, citându-vă din câteva personalități care au legătură cu domeniul acesta:

Ban Ki-Moon, Secretarul General al Națiunilor Unite1:

Abuzurile asupra drepturilor omului înseamnă mai mult decât tragedii personale. […]  Fac apel la state să își onoreze obligația de a proteja drepturile omului în fiecare zi a anului.

Zeid Ra’ad Al Hussein, Înalt Comisarul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului2:

Împreună, trebuie să cerem ceea ce ar fi trebuit să fie garantat: ale noastre drepturi ale omului, universale, indivizibile, inalienabile, pentru toți, 365 de zile pe an.

Președinția Curții Penale Internaționale3:

Ziua Drepturilor Omului este o oportunitate pentru noi, toți, să reflectăm asupra progresului care s-a făcut de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, dar și asupra a ceea ce rămâne de făcut.

  1. 1. Mesajul Secretarului General pentru 2014 []
  2. 2. Mesajul Înalt Comisarului pentru Drepturile Omului []
  3. 3. Curtea Penală Internațională are jurisdicție asupra genocidului, crimelor împotriva umanității și crimelor de război []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Câteva gânduri”

Comments are closed.