Ziua internațională a libertății presei

Ziua internațională a libertății presei

Este ziua în care le spunem „mulțumesc” jurnaliștilor și oamenilor din industria media care își dedică timpul, curiozitatea, munca, nervii, sănătatea și, din păcate, în unele cazuri, chiar și integritatea și securitatea acestora, pentru a informa publicul larg, pentru a reda realitatea socială, pentru a prezenta diferite perspective asupra subiectelor, pentru a împuternici cetățenii și pentru a lansa idei și forma opinii.

3 mai este ziua internațională a libertății presei. Libertatea presei este unul din principalii piloni ai democrației. Oricâte critici am aduce diferitelor părți ale presei, contribuția acestora la protejarea pluralismului politic și la exercitarea unui control asupra celor aflați în lupta pentru putere este esențială.

Fără libertatea presei, incluzând și pluralismul presei, democrația este de neconceput. Putem dezbate dacă vorbim de o libertate absolută sau cu anumite limitări, însă nu putem nega necesitatea unei prese libere, protejată împotriva amenințărilor, abuzurilor, cenzurii, autocenzurii sau altor limitări.

Mai mult ca oricând, este nevoie de restabilirea în țară a unor mecanisme care să asigure supraviețuirea și chiar înflorirea presei.

Economic, în momentul acesta, fie că vorbim de presa online sau de cea scrisă – ultima aproape inexistentă, întâmpină dificultăți existențiale. La nivel local, acolo unde presa este și un pilon de bază al societății civile, situația este și mai dificilă, existând prea multe dependențe față de puterea locală sau de diferite grupuri de interese. Proiectele antreprenoriale în media, deși sunt de lăudat, cu greu devin sustenabile, sprijinindu-se de cele mai multe ori pe proiecte adiacente. Politic, situația este și mai complicată.

Politic, situația este și mai încurcată, de la folosirea pretextului „fake news” pentru impunerea unor perspective până la opresiunea directă a statului asupra unor publicații.

În indexul libertății presei realizat de Reporteri fără Frontiere, presa din România, în privința libertății, se află pe poziția 44, undeva la același nivel cu Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Franța sau Coreea de Sud. Este o pată galbenă în regiune, fiind înconjurată de Bulgaria (locul 111), Serbia (locul 76), Ungaria (locul 73), Ucraina (locul 101), Moldova (locul 81), Turcia (locul 157). Indexul respectiv propune o măsurătoare comparativă între state a nivelului de libertate de care se bucură jurnaliștii, bazată pe criterii precum pluralismul, independența, calitatea cadrului legislativ și siguranța jurnaliștilor în țară.

Indexul amintit, însă, nu reprezintă o imagine asupra politicilor publice care sunt promovate de diferite state pentru a veni în sprijinul presei. Aici este nevoie de câteva reforme, iar România se poate uita spre bunele practici din alte părți, căci libertatea presei nu poate supraviețui fără oamenii de presă, iar presa bazată doar pe principiile pieței sau ale statului poate fi o amenințare la adresa libertății.

Ziua internațională a presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1993 pentru a deschide o dezbatere privind principiile fundamentale ale libertății presei, independenței sale, situației în lume și pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în exercitarea meseriei. Tema de anul acesta este „Media, justiție și stat de drept: contrabalansarea puterii”.

Națiunile Unite amintesc că pentru a face o realitate din libertatea presei este nevoie de un cadru legal și de reglementare care să permită apariția unui sector media pluralistic și deschis, sprijin politic pentru acest sector și domnia legii pentru a-l proteja, legi care să asigure accesul la informații, în special în domeniul public, competențe media în rândul consumatorilor pentru a asigura simțul critic și pentru a ține acest sector responsabil în fața acțiunilor sale.

newspaper
sursa imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.