Zeci de legi antidemocratice create în ultimul mandat al lui Putin

Zeci de legi antidemocratice create în ultimul mandat al lui Putin

Sunt surprins de interesul acordat alegerilor prezidențiale din Rusia, deoarece acestea nu aduc nimic nou, inclusiv nicio speranță pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și regimului drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor Federației Ruse.

Intențiile de vot măsurate de principalele case de sondare a opiniei publice îl indică pe Vladimir Putin câștigător cu peste 60% din voturile exprimate, iar dacă ne uităm pe preferințele electoratului pentru funcția de președinte vedem că acesta are peste 70% aprobare.

Deși sunt vreo opt nume mai cunoscute pe buletinul de vot, doar doi candidați mai sunt dați în sondaje cu peste 5%.

Unul dintre ei este Vladimir Zhirinovsky, un ultranaționalist despre care Wikipedia scrie că este descris inclusiv ca fascist, având o retorică puternică împotriva Occidentului, sprijinit de Partidul Liberal Democrat, un partid care nu are nicio treabă nici cu liberalismul, nici cu democrația, însă care visează imperialism rusesc, socialism, autoritarianism și conservatorism. Este creditat cu 6-7%.

Al doilea este Pavel Grudinin, candidatului Partidului Comunist, un candidat care nu are nicio treabă cu comunismul, fiind un câștigător al destrămării URSS, devenit antreprenor în stilul post-comunist, și care a mai și trecut, conform unor declarații publice, prin partidul de guvernământ din Rusia, partidul care îl susține pe Vladimir Putin, Rusia Unită. Și acesta are 5-6% în sondaje.

Când vezi cine are cele mai multe procente în intențiile de vot după Vladimir Putin, deja conducătorul autoritar de la Kremlin pare mai moderat. Pare.

În ultimul mandat al lui Vladimir Putin ca președinte al Federației Ruse, între 2012 și 2018, au fost create peste 50 de legi prin care au fost constrânse și încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Printre aceste legi se găsesc inițiative care au crescut nivelul de supraveghere a populației, nivelul cenzurii, care promovează o viziune problematică a unor aspecte istorice. Se găsesc și proiecte care interzic criticarea prezenței ilegale a Rusiei în Crimea și în estul Ucrainei, legi care fac viața mult mai grea a organizațiilor neguvernamentale, activiștilor și avocaților pentru drepturile omului și nu numai.

FIDH a făcut o listă cu aceste legi care întăresc controlul autoritar asupra societății și statului în Rusia, inițiative cu impact negativ asupra democrației, statului de drept și drepturilor omului: link.

sursă imagine: FIDH (International Federation for Human Rights)

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *