Viktor Orban la Timișoara pentru Revoluția din 1989 și lipsa decidenților români

Viktor Orban la Timișoara pentru Revoluția din 1989 și lipsa decidenților români

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNTM) a organizat sâmbătă un eveniment pentru comemorarea Revoluției din 1989 și merită felicitați pentru inițiativă. Riscăm să trecem peste acest eveniment fără să se vadă, deși nu mereu trece o generație de la un moment care a marcat istoria acestei regiuni. Printre invitații speciali ai acestui eveniment a fost prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Alocuțiunea prim-ministrului Orban a mers de la o puternică critică adusă comunismului la discuția despre proiectul Europei Centrale și perspectivele sale, nelipsind omagiul celor revoltați și critica Europei cu mai multe viteze. Nu au lipsit mesajele specifice naționalismului conservator care câștigă o influență din ce în ce mai mare în Europa: „Corecţia comunismului nu este posibilă decât prin revolta popoarelor. Popoarele din Europa Centrală au ştiut că libertatea nu o vor primi niciodată ca un dar de la marile puteri. Dacă i-am fi aşteptat pe occidentali, am fi în continuare sub ocupaţia trupelor sovietice, dar noi am vrut viaţă liberă”.

Ceea ce surprinde în acest eveniment este lipsa autorităților guvernamentale române din prim-plan. Înțeleg că este un eveniment organizat CNTM, că printre principalele personaje se află Laszlo Tokes, cel căruia i s-a retras nemeritat și nelegal Ordinul Național „Steaua României” acum câțiva ani (culmea, decorație primită la 20 de ani de la Revoluția din 1989 pentru meritele personale avute în declanșarea evenimentului din 1989), dar memoria evenimentelor din 1989 nu trebuie sacrificată pe altarul disputelor interetnice.

Pe lângă Viktor Orban, fostul europarlamentar român și maghiar Laszlo Tokes și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, au mai vorbit în cadrul evenimentului. Fostul eurodeputat UDMR și FIDESZ a amintit de rolul comunităților religioase în manifestarea Revoluției și, nu în ultimul rând, faptul că Revoluția nu s-a încheiat, amintit autorii Proclamației de la Timișoara.  A fost prezent pe scenă și reprezentantul autorităților locale, primarul Timișoarei, cel care acum câteva săptămâni decretal interzicerea manelelor în spațiul public din Timișoara, care acum vorbea despre libertatea câștigată la Revoluția din 1989.

Momentul aniversării a 30 de ani de la Revoluția din 1989 trece prin spațiul public românesc la fel de repede cel al aniversării Centenarului României Mari.

imagine: fb.com/timisoara30

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.