Venezuela – doi președinți, două parlamente, două direcții

Venezuela – doi președinți, două parlamente, două direcții

După ce a pierdut alegerile parlamentare din 2015, blocul chavist din Venezuela, condus de șoferul lui Hugo Chavez, președintele la acea vreme Nicolas Maduro, a refuzat să accepte rezultatele alegerilor și să asigure o tranziție politică către noile rezultate. Era prima dată când blocul socialist perdea alegerile, totul într-o Venezuelă în care incompetența de la guvernare, dovedită prin mixul de politici arbitrare, iraționale și nepotrivite, ducea țara în colaps.

Cu sprijinul Curții Supreme de Justiție, o combinație de curte supremă și tribunal constituțional, în care majoritatea membrilor erau numiști de chaviști la finalul mandatulul acestora, blocul chavist reușește anularea rezultatelor electorale pe care le pierduseră, revenind asupra deciziilor inițiale, încălcând Constituția și încălcând procedurile parlamentare și juridice obișnuite. În 2017, Curtea Supremă de Justiție îi oferă lui Maduro atribuțiile Adunării Naționale de a legifera și de a lua măsurile care, în mod normal, aparțineau legislativului. Mai mult, ajunge să își transfere sieși o serie de competențe care aparțineau Adunării Naționale. Maduro și compania continuă să își păstreze puterea prin diferite mecanisme, cheamă o adunare constituantă în mod ilegal, Curtea îi ține partea, distruge toate rămășițele democrației din Venezuela. Într-unul din ultimele episoade, în 2018, Curtea Supremă de Justiție ordonă comisiei electorale naționale excluderea de facto a principalului bloc de opoziție din alegerile prezidențiale. Desigur, Maduro a câștigat alegerile, a avut contracandidați de carton, iar alegerile au fost fraudate.

Pe 5 ianuarie 2019, Juan Guaido, un tânăr parlamentar social-democrat din partea blocului anti-Maduro, a fost ales președinte temporar al Adunării Naționale. Acesta anunță că parlamentul devine singura putere legitimă și că nu va mai recunoaște guvernul aflat sub controlul lui Maduro, printre altele. Ulterior, preia atribuțiile președintelui și convoacă alegerile. Serviciile de securitate îl arestează și îl eliberează pe fondul mesajelor internaționale.

Pe 23 ianuarie, marcând 61 de ani de la căderea dictaturii lui Perez Jimenez, Guaido preia președinția interimară a Venezuelei, cu obiectivul formării unui guvern de tranziție și convocării unor alegeri libere.

Este momentul în care în Venezuela avem doi președinți: Juan Guaido și Nicolas Maduro, două „parlamente” – Adunarea Națională, pe de o parte, și Adunarea Națională Constituantă pe de altă parte, două direcții pe plan internațional. Armata și forțele de securitate sunt încă sub regimul Maduro.

Pe plan internațional, Statele Unite, Brazilia, Canada și aproape toată America Latină au anunțat imediat recunoașterea noului președinte al Venezuelei. Din America Latină, Cuba, Bolivia și Mexicul au anunțat sprijinul pentru Maduro. Din afara zonei americane, Rusia, Turcia, China, Iran și Siria, printre alte regimuri nedemocratice, au anunțat sprijinul pentru Maduro.

Uniunea Europeană are o poziție în care anunță sprijinul pentru Adunarea Națională și îndeamnă la demararea unui proces politic care să includă alegeri libere. Din UE, Regatul Unit, Franța și Danemarca au dat primele semne de sprijn pentru noul președinte, urmate de Suedia și Spania prin prim-ministrul Pedro Sanchez. În plan politic, ECR au anunțat imediat recunoașterea noului președinte interimar, iar pe 24 ianuarie s-au alăturat PPE și ALDE, prin numeroase voci din conducerea acestor partide, precum și președintele francez Emmanuel Macron (neafiliat).

Viitorul?

sursă imagine: Wikimedia Commons

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Venezuela – doi președinți, două parlamente, două direcții”

Comments are closed.