Vedem US în Iraq?

Personal, cred că se va întâmpla și vom vedea și o cooperare regională strategică. Citeam recent faptul că US plănuiesc să trimită trupe să protejeze ambasada și altele cu misiune limitată, acestea neavând permisiunea de a se implica în luptă.

Totuși, ei au comis o greșeală, faptul că nu au acordat sprijin pentru dezvoltarea unui regim democratic în zonă, chiar dacă ar fi fost destul de dificil, dat fiind specificul Orientului Mijlociu. Un regim dictatorial putea face față oricăror încercări de acest tip. Regimul dictatorial a dispărut, cu sprijinul Statelor Unite și a aliaților, Sadam Hussein sfârșind destul de prost.1.

În schimb, după război, grupările teroriste2 au început să se bucure de o influență tot mai mare. Apoi, au sprijinit un război civil în țara respectivă. Războiul a alimentat țara cu aceste grupări. Înainte de război nu erau, după război se bucură de situație.

Anul trecut era problema liniei roșii privind folosirea gazelor chimice în Siria, vecina Iraq-ului. După două conferințe la Geneva, nu s-a ajuns la nicio concluzie apăsătoare3. Regimul lui Al-Assad a făcut câteva concesii, ceea ce e de apreciat. Națiunile Unite au ajuns la concluzia că fusese folosit gaz sarin, dar nu se știe de ce tabară. Nu putem pune egal între cele două situații  sau între situația din Siria și a Iraq-ului din 2003. Sunt destul de diferite. În Siria, vorbim de un regim autoritar mai relaxat. Cu toate acestea, moarte a aproximativ 200 000 de oameni și un război civil ce are vreo trei-patru ani. 4

Există și asemănări în aceste două situații. Ambele țări se confruntă cu grave probleme în ceea ce privește guvernare. Problemele sunt etnic-religioase. O parte importantă a populației nu este inclusă în conducere, ceea ce conferă lipsă de legitimitate, dintr-o perspectivă, conducerii. În această situație, e nevoie de o schimbare radicală. Uneori, aceaste schimbări pot fi lungi și parte a unui proces care să îi confere legitimitate5. Lumea modernă înseamnă guvernarea cetățenească și respectarea tuturor grupurilor, promovarea unor valori6.

Două ultime idei pe care vreau să le amintesc.

Problema cu intervenția US va fi că va trebui să coopereze cu Iranul, stat cu care este în conflict, datorită armelor nucleare. Iranul s-ar bucura să ofere sprijin actualului grup de la putere din Iraq, doar că nu ar interveni pe cont propriu și nu ar fi dificil pe viitor să fie într-o zonă cu „neprieteni”.

A doua se referă la aceste grupuri rebele. Armele le au din diferite părți. Este clar că nu provin doar de la american, după cum fac unii propagandă. Grupurile acestea au fost sprijinite de la începutul secolului al XX-lea, fiind o zonă tampon între Imperiul Otoman și cel Britanic, între comuniști și democrați. Traficul de arme s-a tot făcut. Acum, ele circulă prin aceste zone. Pakistanul anunțase că va lua măsuri pentru rezolvarea problemei grupurilor rebele care creează probleme de secolul trecut. Între timp, acestea și-au luat zborul din acele zone, căci informația circulă și nu putem să considerăm tehnicile vestice ca fiind superioare. Am văzut ieri cum s-a folosit Twitter pentru a raporta o execuție în masă.

  1. Ulterior s-a dovedit, ulterior, că Iraq-ul nu adăpostea Al Qaeda și nici nu prea aveau arme chimice, Bush comițând o greșeală destul de mare cu efecte pe plan global []
  2. Aș pune în ghilimele cuvântul „terorist” pentru că nu are o definiție clară. []
  3. s-a ajuns, dar nu au fost respectate întocmai []
  4. cu milioane de imigranți în țările vecine (Turcia, Iordania) ridică semne de întrebare și caută răspunsuri. []
  5. ex: Egiptul de acum două veri []
  6. Dau exemplu doar libertate și egalitate pentru că pasul acesta a fost făcut de către civilizația europeană la 1789 []

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!