Vaccinare pe pile

Vaccinare pe pile

Aproximativ 200 de angajați ai Consiliului Județean au fost programați pentru a fi vaccinați împotriva SARS-CoV-2 într-un centru care nu este accesibil celorlalți sibieni”, ne anunță publicația sibiană Turnul Sfatului.

A durat mai puțin decât era de așteptat până la primele scandaluri de vaccinare pe pile. Știm că România funcționează preponderent pe buna funcționare a pilelor, cunoștințelor și relațiilor politice în locul unei birocrații funcționale. Vedem acest caz instituționalizat și în situația accesului la vaccinul COVID-19.

Dacă analizăm situația, observăm multe probleme în această știre:

  • centrul de vaccinare la care au fost programați respectivii nu este disponibil pentru programarea muritorilor de rând, fiind folosit de nomenclatură;
  • angajații Consiliului Județean Sibiu au fost programați prioritar, beneficiind de faptul că sunt avantajați de includerea autorităților locale în lista prioritară;
  • nu există vreo prioritizare în jurul acestor angajați; în mod normal, birocrația și politicienii nu intră, în mare parte, în categoria personalului prioritar pentru vaccinare; aici nu vorbim nici măcar de o prioritizare pe vârste sau de risc medical în fața bolii, ci de două sute de persoane;
  • rămân semne de întrebare asupra accesului unor persoane din instituții subordonate, dar care sunt mai esențiale, la vaccin.

Președinta Consiliului Județean Sibiu spune că este împotriva acestei practici. În realitate, însă, vedem că 200 de angajați din surbordinea sa au fost programați prioritar la un centru de vaccinare care nu este disponibil celor care plătesc taxele și respectă legea.

Dacă ne uităm ce se întâmplă într-un „județ” din Texas, vedem altceva. Un doctor a fost demis, riscă un an de închisoare și o amendă de 4.000 de dolari pentru că a furat nouă doze de vaccin COVID-19 pentru familie și prieteni. Cazul a fost descoperit de colegii săi, iar procurorii din Harris County se ocupă de caz.

Conform procurorilor, prin acțiunea sa, medicul a afectat interesele financiare ale guvernului în „județul” respectiv, a abuzat de poziția pe care a avut-o și a încălcat procedurile legale conform cărora persoanele cele mai vulnerabile și cele aflate în linia întâi a frontului ar fi fost prioritizate.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *