Vaccinare impresionantă în Israel

Vaccinare impresionantă în Israel

grafic: Our World In Data

După Taiwan, Coreea de Sud și Japonia, Israel este o altă națiune care se remarcă pozitiv în pandemie. Nu a fost de la început în top, dar își revine printr-o strategie diferită.

De data aceasta, prin strategia de luptă împotriva pandemiei. Nu politizează purtarea măștii, investește în cercetări serioase și utile (inclusiv privind măștile), permite exercitarea unor drepturi civile pentru cel la protest în condiții de siguranță în timp pandemiei. Lockdown-urile s-au transformat în lockdown-uri inteligente. Iar strategia de vaccinare se remarcă printr-o vaccinare a populației de top după primele zile. Au avut și gafe, dar au scăpat repede de un incompetent ministru al sănătății. Acum și prim-ministrul discută cu partenerii de peste ocean pentru negocierea contractelor de achiziții la miezul nopții.

În Israel, vaccinare a început pe 20 decembrie. La sfârșitul ultimei săptămâni din 2020, va avea peste 10% din populație vaccinată. Operațiune se desfășoară 24/7, nicidecum pe modelul DSP-urile și centrelor de testare românești în care vinerea e program scurt, iar sâmbăta și duminica scad testările incredibil pentru că se reduce enorm intensitatea. Israel prioritizează persoanele peste 60 de ani, lucrătorii din domeniul sanitar, cei din îngrijire și alte persoane aflate la nivel înalt de risc.

Milioane de doze de vaccin vor ajunge în Israel în primele luni din 2021, facilitând astfel menținerea ritmului de vaccinare. Așteptarea este de 3,8 milioane de doze de vaccin Pfizer recepționate până pe 31 decembrie, suficient pentru 1,9 milioane de persoane pentru a fi vaccinate. Alte 6 milioane de doze vor veni de la Moderna. De asemenea, AstraZeneca va furniza vaccinuri pentru Israel.

Marți, 29 decembrie 2020, Israel depășise 500.000 de persoane vaccinate din cei aproximativ 9 milioane de cetățeni. Peste 20% din cetățenii de peste 60 de ani din Israel au primit deja prima doză de vaccin până în marți. Angajamentul prim-ministrului este să fie prima țară din lume care va ieși din pandemie, undeva în februarie-martie, înainte de alegerile programate pe 23 martie.  Se încearcă menținerea unui ritm de aproximativ 100.000 de vaccinuri administrate pe zi.

imagine: Pixabay

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *