USRPLUS, Securitatea „Și?” ipocrizia

USRPLUS, Securitatea „Și?” ipocrizia

Cel mai nou scandal legat de USRPLUS, acum partid aflat la guvernare, ține de rocada unor turnători la Securitate la conducerea administrativă a mai multor ministere.

Face asta chiar Claudiu Năsui, despre care am mai scris pe blog, deputat de București și ministru al Economiei. Este cel care a luat locul altei persoane dovedite că a colaborat cu Securitatea și care conducerea USR București și, după ce a luat locul, a eliminat multă lume de pe locuri eligibile, nu și iubita sa, despre care presa și comentatorii politici spun că a pus-o pe loc eligibil, într-o afacere politică de familie mascată sub ideea de competiție în partid. Nu mai adăugăm de unul dintre contractele supraevaluate vândute de tatăl parlamentarului statului român în cei mai grei ani din România de după perioada stalinistă, căci este deja cunoscut.

Ministrul Economiei venit de la USRPLUS propune prim-ministrului Florin Cîțu numirea unei persoane care a colaborat cu Securitatea în fruntea unui minister. În principiu, nu ar fi un lucru rău neapărat dacă veneau și spuneau public că vin cu un anumite plan de management și vreun plan strategic bine conturat. Dar nu vorbim de așa ceva. Persoana a colaborat în tinerețe cu Securitatea, iar acum este transferată prin administrația centrală în funcție de nevoie. Dacă în Germania ar fi fost acum vreo discuție despre o astfel de plimbare a unui colaborator al Stasi, ministrul era plecat de mult, asta dacă ar fi încercat cineva să facă astfel de promovări și detașări.

Mai ipocrit este faptul în opoziția Năsui se folosea de această acuzație pentru a-și lichida opozanții politicii. Acum chiar apără public decizia luată cu răspunsuri de tipul „Și?”. Nici nu are rost să mai intrăm în justificarea pusă pe Facebook, căci este sub orice limită. Ipocrize însoțită de aroganță la cel mai înalt nivel.

Încurcăturile USRPLUS cu Securitatea sunt vechi. Cei care au girat minciuna despre transparență și raport cu problemele vechiului regim în USRPLUS nu vor fi uitați prea curând. Și merită amintit chiar Dan Barna, acum viceprim-ministru, care în proiectul de constituție a Alianței USRPLUS în 2019 lua apărarea unei celebre prevederi prin care era oferită portiță de intrare în partid a tinerilor colaboratori ai Securității. A fost un scandal peste care s-a trecut repede cu vederea.

În final, încă câteva puncte despre un partid care devine încet, încet cancerul politicii românești, preluând ceea ce a fost mai rău la PDL și PSD. Este vorba tot de USRPLUS.

  • deși avem niște angajamente clare din momentul aderării la Uniunea Europeană privind depolitizarea administrației, primul lucru pe care îl face USRPLUS este să politizeze prefecturile; în loc să reformeze prefecturile și să le dezvolte capacitatea, coaliția de guvernare a dat un OUG prin care prefecții și subprefecții sunt de acum politicieni oarecare luați din activul și conexiunile de partid, la fel ca Berbeceanu la București. În practică acest lucru înseamnă mai puțină capacitate administrativă, mai puțin control și niște politicieni puși să păzească alți politicieni la nivel local și județean. E contrar direcției așteptate de la reformele structurale prin faimosul „plan de redresare”.
  • se intră din nou politic peste tot ce înseamnă administrație, o hiperpolitizare demnă de statele africane. Ideile de concursuri, carieră a funcționarului public, planuri de management, etc. rămân departe.
  • oameni nepotriviți la locul nepotrivit. USRPLUS crede că își va reveni economia numind contabili la conducerea Ministerului Economiei (ministru, secretar de stat), la conducerea Ministerului Finanțelor (ministru) și la conducerea Guvernului României (prim-ministru). Este drumul sigur spre faliment. Nu se fac progrese spre operaționalizarea adecvată unităților de politici publice, spre crearea unor consilii consultative, pe dezvoltarea expertize din partide deloc. Am aflat cu această ocazie că nu există expertiză în USRPLUS. De reforma administrației publice ar trebui să se ocupe, conform numirilor făcute de USRPLUS, un auditor de profesie implicat într-un scandal financiar intern al partidului, cu un mandat dezastruos în calitate de consilier local al Sectorului 3. Nicio legătură cu domeniul, cu administrația ori cu managementul public!
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *