USR nu există

USR nu există

Prin august, am făcut o simulare a voturilor pe care le vor obține câteva partide aflate în competiția pentru desemnarea deputaților și senatorilor pentru mandatul 2016-2020, luând câteva elemente în considerare:

 • recurența temelor liderilor de la prezidențiale în mesajul actual și voturile obținute de aceștia pe 2 noiembrie 2014;
 • rezultatele obținute de partidele și formațiunile politice în cadrul alegerilor locale de pe 5 iunie 2016;
 • prezența la vot estimată, bazată pe prezența la vot din cadrul alegerilor locale din 2016, alegerilor locale din 2012, alegerilor generale din 2012, alegerilor locale din 2008, alegerilor generale din 2008.

Am obținut niște rezultate interesante, iar eu am preferat să public pe Facebook doar cel mai pesimist rezultat pentru Partidul Uniunea Salvați România și să acceptuez că dacă nu respectă vreo două lucruri, ajung în afara Parlamentului:

 • nu au reformatori pe listă, referindu-mă strict la reformatorii de dreapta;
 • nu mai fac gafe majore (au mai făcut câteva, dar au compensat cu mai mult populism).

postare1

De asemenea, aminteam că au șanse să ia peste 10% doar dacă îl vor lua pe Dan Diaconescu cu ei. Au preferat să o transforme pe Clotilde Armand într-un Dan Diaconescu pentru elite.

Rezultatul pesimist pentru Partidul Uniunea Salvați România era cel de 6%-7% pe baza prezenței la vot din 2008, iar probabil era între 8,3% și 10%, în funcție de numele aflate pe listele de candidați la nivelul circumscripțiilor electorale.

Prezența la vot de acum, de 7.318.060 de cetățeni români a fost mai mare ca cea din 2008 și foarte apropiate de cea din 2012. Chiar dacă a apărut o modificare structurală, respectiv raportarea la un total de 18,9 milioane de cetățeni cu drept de vot în locul celor 18,2 milioane de cetățean cu drept de vot, procentual (și posibil și absolut) acum a fost o prezență mai mare ca în 2012 pentru că a eliminat turismul electoral, iar o parte din cei decedați au fost înlocuiți de cetățeni din diaspora sau din Municipiul București. Plus că real nu sunt nici măcar 18,2 milioane de cetățeni români cu drept de vot.1.

Revenind la varianta optimistă, era între 8,3% și 10%. Partidul Uniunea Salvați România a luat 8,49% la Camera Deputaților și 8,55% la Senat. Cu un simplu raport, asta înseamnă aproximativ 620.000 de voturi, cu câteva mii de voturi mai mult față de media luată de Partidului Uniunea Salvați Bucureștiul în București pentru candidatura la funcția de primar al Capitalei și pentru Consiliul General al Municipiului București.

Contrar așteptărilor, PUSR a pierdut voturi între locale și parlamentare. Corect ar fi spus Nicușor Dan a pierdut voturi între locale și parlamentare. Pe de o parte, un mic grup al celor de stânga care au mai multă încredere în ceea ce oferă PSD, pe de altă parte voturile care au mers către independenți precum Toader Paleologu și Remus Cernea (calculul cam asta arată la diferență).

Totuși, cum au ajuns rezultatele să se suprapună cu calculul meu? Sau, mai bine, cum s-a suprapus calculul meu peste rezultate?

Profilul alegătorilor PUSR este același, în mare proporție, cu al alegătorilor Monicăi Macovei la prezidențialele din 2 noiembrie 2014. Aici ar fi corelația. Monica Macovei a avut 113.422 de voturi pe București și 421.648 de voturi pe țară. PUSB a avut 143.544 de voturi pe București (Nicușor Dan a avut 175.119 de voturi pe București). Folosind aceeași distribuție, ajungem la voturile și procentul luat de Partidul Uniunea Salvați România la alegerle parlamentare. Veți spune că sunt cu puțin mai multe voturi pentru PUSR. Cam aceștia sunt alegătorii de stânga, liberal-progresiști, în bazinul electoral al PUSR, alături de o serie de voturi de protest față de marile partide.

Masa pe care se bazează PUSR este formată din neofasciști, libertarieni, neoliberali și alți fundamentaliști de piață, din cei care luptă pentru un stat minimal, sunt împotriva oricărei forme de solidaritate între generații și între clase sociale, sunt împotriva oricărei idei de impozitare progresivă. Vedem cum vor reacționa în următorii 4 ani și avem o întrebare majoră: asta este esența PUSR sau doar au reușit să îi păcălească pentru voturi?

Câteva concluzii:

 1. PUSR nu ar fi intrat în Parlamentul României, dacă își asuma o doctrină coerentă. Când vor lua decizii, își vor pierde alegători, dacă nu se vor separa în două partide distincte sau dacă nu vor apărea alte alternative pe piața politică pentru 2020.
 2. Faptul că alegătorii aflați la extrema dreptei au mers pe mâna PUSR-ului arată și cum va fi raportul de forțe în interiorul partidului. De menționat că este singurul partid care și-a făcut congresele cu ușile închise. Este un partid creat după imaginea liderilor săi, după cum spunea Nicușor Dan în 2000, în Dilema Veche, că era „împotriva acceptării comportamentului homosexual în spațiul public în România” pentru că „ultragiază valorile tradiționale, și, astfel, identitatea mea colectivă, legitimă”, sau Clotilde Armand în susținerea demersului Coaliției pentru Familie;
 3. Într-o notă cinică, alegătorii USR nu își dau seama că, simbolic, partidul pe care l-au votat are ca mamă pe Monica Macovei și ca tată pe Traian Băsescu, în variantele lor radicale;
 4. PUSR stă pe niște nisipuri mișcătoare. Este posibil să trimită în turul al II-lea în 2019 un contracandidat, iar Gabriela Firea să ajungă președintele României, însă riscă să nu intre în Parlamentul României a doua oară.
 5. Există un vot de protest dat de alegătorii care se învârt în jurul centrului axei politice, dacă există așa ceva. Eu le spun alegătorii responsabili. Anul acesta, acest vot a mers către PSD. Acum doi ani, acesta a mers către Klaus Iohannis. Însă cu niște candidați responsabili, partidele de „dreapta” pot să recupereze aceste voturi.
 6. S-ar putea ca, în 2019, Klaus Iohannis să fie susținut de PUSR, la fel cum Dacian Cioloș a fost susținut de ei, dacă nu vor avea un candidat propriu, căci nominalizarea PNL-ului cu greu o va mai prinde.
veverita
sursa imagine: squirell / Shutterstock.com
 1. Ca o paranteză, acesta este motivul pentru care am spus că avem cele mai transparente alegeri din istoria României și că avem cea mai mare prezență la vot []

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!