USR, libertatea tiparului și libertatea de conștiință

USR și libertatea tiparului

Surse G4Media au declarat că Uniunea Salvați România va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru scrierile lui Lavric la adresa femeilor și romilor. – G4Media.ro

Un senator AUR este cunoscut pentru ieșirile publice misogine și rasiste. Este scriitor. A scris mai multe volume înainte de a intra în politică. Fragmente din literatura sa au fost publicate în urma alegerilor. Unele dintre ele sunt șocante în privința raportării la anumite categorii de persoane. Scandal pe Facebook. Un partid spune că va sesiza CNCD pentru scrierile sale cu scopul sancționării scriitorului.

De la legionari la comuniști, nu am mai auzit prostia aceasta privind sancționarea unei persoane pentru ce scrie. Nu vine pe persoană fizică, ci pe partid. Libertatea peniței și a tiparului sunt garantate în societatea occidentală, democratică, cu excepția perioadelor totalitare, de peste 500 de ani, știți povetea cu cele 95 de teze privind practicarea indulgențelor. Este o componentă cheie a libertății de exprimare.

Am avut o discuție pe Facebook cu niște useriști pe Facebook care criticau argumentarea sa în momentul în care scriitorul atrăgea atenția asupra situației albilor din Africa de Sud. Nu știu dacă știți, dar nu numai că albilor le sunt confiscate proprietățile și terenurile în Africa de Sud în 2020, dar minoritatea albă este victima persecuțiilor extremiștilor negri pe fondul tăcerii aprobatoare majorității. Constant sunt știri despre fermieri albi omorâți în Africa de Sud de negri. Lavric folosea un discurs cultural rasist în discuția pe această temă, inadecvat, dar problema evidențiată de el era reală. Probabil materialul respectiv va dispărea de pe YouTube, căci Big Brother nu stă să analizeze conținutul.


Dl. Gelu Duminică este profesor la o universitate de stat din România, finanțată din fonduri publice. Este și directorul Agenției Împreună, o fundație care desfășoară activități finanțate în principal din fonduri publice naționale și internaționale. El spune că fundația sa plătită din fonduri publice nu va mai colabora cu liderii romi plătitori de taxe care au susținut AUR:

„Da, au fost romi care au susținut AUR. De astăzi, toți liderii locali romi care au fost agenți electorali pentru AUR nu vor mai colabora nici cu mine și nici cu Fundatia pe care o reprezint.
Dacă suntem gata ca pentru o fărâmă de (pseudo)putere sa uitam ce a făcut neamului nostru politica extremista dusa de cei care gândeau precum o fac acum liderii AUR, pentru mine nu mai reprezinți un partener.
Familia mea a fost deportata de cei care gândeau ca romii sunt “o plaga a societatii”. Parte din copiii familiei mele au sfârșit pe câmpurile înghețate ale Transnistriei, singura lor vina fiind ca erau romi. Responsabili pentru suferinta lor, și pentru a altor zeci de mii de frați de-ai noștri, au fost cei care se credeau superiori doar pentru ca erau “romani puri”, “crestini” și “patrioti”. Alte sute de mii de evrei au fost considerați “balast” de cei care voiau o “Românie ca soarele sfânt de pe cer”, și au fost împușcați, omorâți și închiși în lagărele de munca si exterminare din Transnistria.
Pentru mine, a susține o formațiune politica care promovează ura, e mult prea mult. Mai ales atunci când spui ca militezi pentru drepturile omului și ale minorităților etnice.” – Gelu Duminică
Cam atât cu libertatea de conștiință, cu principiile fondatoare în baza cărora sunt alocate fondurile publice, cu drepturile electorale. Luptătorul pentru drepturile omului de la Digi 24 spune alb pe negru că va sancționa persoanele în funcție de preferințele lor politice. Norocul colaboratorilor este că votul este încă secret, nu electronic, și nu poate ști nimeni cum au votat.
Evident, dl. Duminică nu a fost la fel de revoltat când un alt competitor electoral a descris pe nedrept cea mai mare minoritate etnică din România ca având „mentalitate de sclav”. Nu știu dacă doamna respectivă de la USRPLUS a intrat în Parlament, dar dl. Duminică a fost satisfăcut că a fost sunat de președintele partidului pentru a-și cere scuze și pentru a anunța o postare pe Facebook în numele partidului.
Despre argumentul adus în discuția cu colaboratorii, nu intru în discuția despre „orice nu ne place este facist, legionar”, deoarece este nevoie de multe explicații care, oricum, nu au nicio valoare când ideologia și partidul sunt pe primul loc. Dar dacă tot aducem în discuție ideea de facism, aș întreba cine are politici mai fasciste între AUR și USRPLUS, în particular în zona socială, economică și a libertăților civile și politice.
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *