Un test de orientare politică online

Un test de orientare politică online

Acum câteva zile a mai apărut un test politic online – acele grile online, orientate schematic, care îți generează la final un profil cu o orientare ideologică sau doctrinară aproximativă, bazată pe informațiile furnizate.

Acesta este un pic diferit, motiv pentru care îl recomand. În primul rând, elimină axa stânga-dreapta sau axele etatist-libertarian/planificare-liberalizare/conservatorism-progresism. Apoi, nu îți „recomandă” la final cu cine să votezi sau de ce partid ești mai aproape.

În schimb, îți pune câteva întrebări, te forțează să faci alegeri în unele situații, iar la final îți arată rezultatele pe trei axe: libertarianism/comunitarianism, conservatorism/progresism, schimbare/anti-schimbare. Sunt alese teme și imagini politice de actualitate în formularea întrebărilor, iar răspunsurile conțin câteva comentarii privind rezultatul obținut.

Desigur, menține abordarea reducționistă, însă poate fi un instrument care poate deschide drumul spre mai multe întrebări despre preferințele socio-politice și despre cultură politică.

Iar când ai întrebări, cauți răspunsuri, de obicei. Unii se vor opri la texte de propagandă și/sau ancorate puternic în anumite direcții ideologice, alții vor merge mai departe către o lectură aprofundată, poate chiar din perspective diferite, și vor descoperi nu numai că situația nu este în alb-negru, dar că societatea oferă multe surprize, abordări infinite și mai multe întrebări.

Găsiți testul politic amintit mai sus la testul.net.

democratie invatare carte
sursa imagine: democracy concept | Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *