Un semnal trimis de Iohannis

Un semnal trimis de Iohannis

Într-o zi obișnuită de sâmbătă, de la Sibiu, președintele Klaus Iohannis s-a remarcat prin două declarații, una în care critică PSD și pe Liviu Dragnea, spunând despre cel din urmă că „ar trebui să dispară pur și simplu din viața publică românească”, una în care precizează că a decis să își anunțe candidatura pentru un nou mandat, având în vedere ceea ce se întâmplă pe scena publică. A mai precizat și ceva legat de suspendare, anume că nu există motive și nici nu are cine să îl suspende. Iar în privința ultimei părți, are dreptate, căci nu sunt suficiente grupuri aliniate în Parlamentul României pentru a-l suspenda.

Ceea ce nu este prea evident în planurile acestea este că președintele Klaus Iohannis nu își asumă rolul pe care l-a avut în ridicarea PSD-ului la ultimele alegeri și în non-combatul din ultimii aproape patru ani. Mai mult, încearcă să obțină capital electoral de pe urma unei crize la crearea căreia a contribuit prin inactivitate și prin acceptare conștientă sau inconștientă a multor măsuri luate de PSD și PNL cu dedicație pentru diferite persoane sau grupuri. Klaus Iohannis folosește cea mai mare criză a democrației românești de la mineriada din ianuarie 1999 pentru a-și pregăti un nou mandat. În aproape douăzeci de ani, niciun lider politic nu a promis ceea ce și-a asumat Liviu Dragnea: „zdrobirea” justiției, presei, societății civile, sistemului de securitate națională și opoziției politice. În acest context, ideea că cineva ar pleca pur și simplu este absurdă. Da, exemplul lui Victor Ponta a fost unul pozitiv, dar acum situația e mai complicată.

Pentru planurile personale ale președintelui, declarația este bună. Susținătorii săi din PNL, USR și MRÎ aveau nevoie de o clarificare, astfel încât să se pregătească. Dar va mai reuși președintele să păcălească din nou alegătorii după ce în primul său mandat nu a avut niciun rezultat, eșecuri pe toate zonele de reforme promise și colaborare cu PSD pentru trecerea unor legi precum amnistia fiscală?

liviu dragnea
sursa imagine: Klaus Iohannis/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *