Un nou început la Casa Albă. Președinția Biden

Un nou început la Casa Albă. Președinția Biden

Câștigarea președinției americane de către Joe Biden reprezintă o nouă oportunitate pentru SUA și pentru lumea democratică de a se reinventa.

America are avantajul unui președinte și al unui vicepreședinte experiență politică, administrativă și legislativă care poate să asigure reconstrucția, susținuți de o serie de profesioniști care au potențialul să repare multe disfuncționalități în funcționarea sistemului politic american. Supraviețuirea democrației americane depinde de această reînnoire, căci, dacă nu va funcționa, riscul unui Trump 2.0 este real. Iar prin Trump 2.0 nu se înțelege doar personalitatea lui Donald Trump și câteva decizii controversate luate de acesta, ci o versiune pe stereozi a sa, trumpismul fiind doar un simptom al unor probleme multistratificate acumulate în societatea și economia americană.

Mesajul religios transmis de Joe Biden la inaugurare se va lovi în curând de provocările realului. „Ziua democrație” poate ajunge la apus în condițiile unui management democratic defectuos. Furtuna de decizii anunțate pentru primele zile înseamnă un plan de sprijin în criză pentru cetățeni, dar și revenirea pe scena internațională. Dacă este să analizăm programul politic al lui Joe Biden, cel în baza căruia a fost ales, vom constata că nu este unul lipsit de realism, pe de altă parte nu este nici unul ambițios. „Bătălia pentru sufletul națiunii” are nevoie de viziune, dincolo de mirajul națiunii unitare. În cadrul inaugurării, încă din campania electorală, Biden s-a axat pe tămăduirea națiunii. Rămâne de văzut dacă va reuși acest lucru, certă fiind adversitatea față de urmarea unor noi politici de tipul celor urmate de Barack Obama și chiar de potențialul Hillary Clinton.

Pe lângă retorica deconstrucției unei formule particulare de democrație, Donald Trump a lăsat în urmă o serie de reforme necesare, multe urmând a fi continuate într-o formă mai delicată de noul președinte american. Marile reforme sunt împiedicate pe moment de criza pandemică și cea economică, acestea reprezentând și o oporunitate pentru o serie de măsuri necesare. Nu poate ignora nimeni situarea cetățenilor din clasa de mijloc americană într-o situație din ce în ce mai defavorabilă. Înghesuirea și mai mult a acestora în zona inferioară a oportunităților economice și politice va avea efecte inverse.  Unele politici care vor fi experimentate în Statele Unite în perioada următoare vor fi importante studii de caz pentru planurile europenilor.

Revenirea SUA pe scena internațională a fost atinsă de Biden. Statele Unite ale Americii vor fi un „partener de încredere pentru pace, progres și securitate”. Repararea alianțelor a fost amintită, având în vedere în principal dimensiunea transatlantică aici, dar și ceea ce se întâmplă în Asia-Pacifc. Nu au lipsit temele globale, dar au fost abordate dintr-o perspectivă națională – în primul rând, schimbările climatice. China va fi reperul principal pe agenda de politică externă a Administrației Biden, mai exact competiția cu China. Hong Kong, Taiwan, Xinjiang și alte teme legate de prezența regională și globală a Chinei vor fi prezente.

Administrația Biden ca moment de respiro pentru partenerii euroatlantici nu trebuie însă confundată cu vreun fel de călătorie fără bilet în afacerile strategice. Va conta respectarea angajamentelor de 2%, dar nu înseamnă că este suficient și pot fi ignorate teme importante precum starea democrației interne, situația la nivelul drepturilor omului sau ignorarea unor probleme existențiale de mediu.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *