Un milion de semnături pentru alegerea primarilor în două tururi

Un milion de semnături pentru alegerea primarilor în două tururi

2018 a fost un an încărcat cu inițiative politice care au încercat să obținut sprijinul a sute de mii de cetățeni.

Cea mai cunoscută a fost inițiativa Coaliției pentru Familie care a reușit să treacă printr-un referendum, fără succes însă, cu inițiativa de revizuire a Constituției pentru redefinirea familiei. 2,6 milioane de semnături validate au susținut inițiativa, iar la vot au votat „da” peste 3,5 milioane de cetățeni.

Au mai fost și altele. PSD a organizat un miting cu peste 100.000 de susținători la începutul lui iunie în Piața Victoriei sub tema celebrului „stat paralel”. Inițiativa a fost, în fapt, o formulă de legitimare a conducerii actuale a partidului și de pregătire pentru 10 august.

Vreo 50-100.000 de oameni au participat la un protest anti-guvernamental pe 10 august în numele diasporei, chiar dacă aceasta a lipsit. Protestul anunțat pașnic (dar fără organizatori) a escaladat într-unul cu o serie de violențe după ce sute de provocatori din mulțime au atacat și instigat la violență împotriva forțelor de ordine.

USR a inventat categoria socială a „penalilor”, asupra cărora s-a dat liber la instigare la ură, chiar dacă și aceștia sunt cetățeni și au drepturi și obligații în limitele Constituției. A desfășurat o campanie de limitare a drepturilor așa-zișilor penali, o campanie despre care a spus că este inițiativă cetățenească de modificare a Constituției, deși era organizată de partidul cu același nume. Inițiativa a fost înregistrată la Parlament cu peste 1.000.000 de semnături. În Arad, au semnat și morții inițiativa USR-ului.

Nici MRÎ nu s-a lăsat mai prejos, anunțând prin inițiativa unui fondator că acestsa are în plan să strângă 1.000.000 de oameni pentru „a scrie istoria generației”. Și așa a trecut la treabă cu un formular Google pentru a strânge un milion de adrese, emailuri, nume și prenume, telefoane și alte date personale într-un mod neconform cu Regulamentul Uniunii Europene privind protecția generală a datelor.

Pe 13 octombrie, PMP a anunțat că a adunat a unui milion de semnături pentru susținerea legii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Este rezultatul unei campanii naționale pe care au avut-o la firul ierbii pentru alegerea primarilor în două tururi încă de prin aprilie. Tot PMP mai depusese din 2016 în Parlament o lege pentru a face această schimbare, inițiativa trecând de Senat și aflându-se în Camera Deputaților. Președintele partidului, Eugen Tomac, a anunțat că, dacă legea nu va fi aprobată, va solicita președintelui Klaus Iohannis convocarea unui referendum privind alegerea  primarilor în două tururi.

O altă inițiativă cetățenească pentru reforma legii electorale este derulată de mai multe partide și organizații care au susținut protestele din ultimii ani. Fiind o inițiativă legislativă, chiar dacă vine cu un pachet de propuneri, aceștia își propun să strângă doar 100.000 de semnături. Printre propuneri se află asigurarea unor alegeri corecte, ceea ce e surprinzător în condițiile în care în România de mai bine de un deceniu alegerile sunt organizate și desfășurate corect.

Rămân câteva întrebări, chiar dacă recunoaștem că este esențial ca partidele de opoziție care nu sunt momentan bine fundamentate să aibă activitate în anii neelectorali: cum ne vor afecta aceste propuneri? le susținem? nu le susținem? începe din nou politica maselor? unde ne oprim cu inițiativele politice de masă? cât de reale sunt problemele pe care încearcă să le rezolve aceste inițiative?

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *