Un angajament istoric privind drepturile sociale

Un angajament istoric privind drepturile sociale

Pilonul european al drepturilor sociale este una dintre prioritățile politice ale Comisiei Europene în mandatul actual. A fost anunțat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în 2015, a urmat o amplă consultare la nivel european anul trecut, iar acum avem Proclamația pilonului european al drepturilor sociale, semnată de președinții Parlamentului European, Comisiei Europene și Consiliului Uniunii Europene.

17 noiembrie este un moment istoric în privința consolidării principiilor care stau la baza funcționării Uniunii Europene, o reasumare a angajamentului pentru modelul social european și un nou impuls pentru principiile care stau la baza viitorului Uniunii Europene.

Cu ocazia proclamării pilonului european al drepturilor sociale, Juncker a precizat că momentul lansării acestui reper în privința viitorului Uniunii Europene a fost deliberat, făcând din dimensiunea socială primul pas în drumul spre Sibiu. La sfârșitul lunii martie 2019, Sibiu va găzdui o importantă întâlnire a liderilor europeni în stabilirea direcțiilor viitoare ale UE.

Important de menționat faptul că această dimensiune socială a Europei nu este doar responsabilitatea Uniunii Europene, implicând totodată responsabilitatea nivelurilor locale, regionale și naționale. Mai mult, nu există un model unic de transpunere în viața de zi cu zi a oamenilor a principiilor care stau la baza pilonului european al drepturilor sociale.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministrul Suediei Stefan Lofven și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker / Imagine: Mikael Sjöberg/Government Offices of Sweden

20 de principii ale pilonului european al drepturilor sociale

Susținerea și dezvoltarea valorilor sociale care formează dimensiunea socială a Europei este bazată pe 20 de principii legate de oportunități egale și acces la piața muncii, condiții de muncă juste, protecție socială și incluziune.

 1. Educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții
 2. Egalitate de gen;
 3. Oportunități egale;
 4. Sprijin activ pentru ocupare;
 5. Ocupare adaptabilă și sigură;
 6. Salarii
 7. Informații despre condițiile de muncă și protecția în caz de concediere;
 8. Dialog social și implicarea muncitorilor;
 9. Echilibrul muncă-viață;
 10. Un mediu de muncă bine adaptat, sigur și sănătos și protecția datelor;
 11. Protecția copilului și sprijin pentru copii;
 12. Protecție socială;
 13. Beneficii în caz de șomaj;
 14. Venit minim;
 15. Venituri și pensii la bătrânețe;
 16. Îngrijire medicală;
 17. Incluziunea persoanelor cu dizabilități;
 18. Asistență de lungă durată;
 19. Locuință și asistență pentru persoanele fără adăpost;
 20. Acces la servicii de bază.

O largă gamă de drepturi, politici și măsuri sociale sunt încadrate sub cele 20 de principii care stau la baza pilonului european al drepturilor sociale.

Textul oficial care formează pilonul european al drepturilor sociale este disponibil aici (din păcate în limba engleză, mai sus traducând doar titlurile principiilor, nu și descrierea acestora; sper să apară cât mai repede și în limba română).

Pilonul european al drepturilor sociale își propune să fie ghid în privința ocupării, funcționării piețelor forței de muncă și sistemelor de protecție socială din Europa, în special din zona euro, dar deschis tuturor statelor membre doritoare. Acesta va fi inclus în recomandările specifice de țară din cadrul Semestrului European.

Pilonul european propune niște standarde sociale asumate politic, nicidecum nu înseamnă că statele membre și alte părți implicate nu pot atinge obiecte mai ambițioase.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.