UE sprijină instituțiile legitime ale Turciei

UE sprijină instituțiile legitime ale Turciei

Astăzi, 18 iulie 2016, a avut loc Consiliul Uniunii Europene pe afaceri externe, în care s-au adoptat și o serie de concluzii privind Turcia. Le redau după cum le-am primit, menționând că traducerea este realizată de mine.

UE Turcia
sursa imagine: EU – Turkey / Shutterstock.com

Concluziile Consiliului de afaceri externe privind Turcia

Uniunea Europeană condamnă puternic încercarea de lovitură de stat din Turcia și reiterează sprijinul deplin pentru instituțiile legitime ale țării. Regretă numărul mare de victime și se află în solidaritate cu poporul turc. UE salută poziția comună a partidelor politice în sprijinul democrației Turciei.

Uniunea Europeană face apel pentru reținere arătată de autoritățile turce, incluzând de către forțele de securitate și poliție. Toate acțiunile trebuie făcute pentru a evita escalandarea violenței, pentru a proteja vieți și pentru a restaura liniștea.

UE solicită respectarea deplină a ordinii constituționale a Turciei și subliniază importanța prevalării statului de drept. Este crucială asigurarea respectării depline a tuturor instituțiilor democratice ale țării incluzând guvernul ales și Marea Adunare Națională a Turciei. Uniunea Europeană subliniază necesitatea respectării democrației, drepturile omului și libertăților fundamentale, și dreptul fiecăruia la un proces corect în concordanță cu Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale, incluzând Protocolul 13 privind abolirea pedepsei cu moartea. În acest context, UE reamintește că respingerea fără echivoc a pedepsei cu moartea este un element esențial al acquisului Uniunii.

Turcia este un stat candidat și un partener cheie al Uniunii Europene. Uniunea Europeană rămână angajată în a lucra împreună cu o Turcie stabilă, incluzivă, democratică, pentru a rezolva provocările comune.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.