UE: sprijin financiar suplimentar destinat celor mai defavorizate persoane

UE: sprijin financiar suplimentar destinat celor mai defavorizate persoane

Uniunea Europeană a anunțat că va furniza mai multe fonduri pentru sprijinirea celor mai defavorizate persoane din Europa în timpul redresării economice. Propunerea a fost adoptată de Parlamentul European, de Consiliu de principiu, rămânând adoptarea formală.

Prin intermediul asistenței în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei, cunoscută ca REACT-EU, statele UE vor putea utiliza fonduri ca resurse suplomentare pentru combaterea impactului social și economic al pandemiei COVID-19 pentru programe finanțte din Fondul european de ajutor destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Conform Comisiei Europene, FEAD aduce o schimbare reală pe teren. A sprijinit furnizarea de pachete alimentare celor mai vulnerabile persoane, inclusiv persoanelor cu handicap și persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, în timpul pandemiei de COVID-19 în Bulgaria, ca exemplu. Alte măsuri au fost adoptate în ambele state, dar calitatea acestora este atributul guvernelor național. Tot din FEAD au fost distribuite în România în timpul pandemiei COVID-19, în 2020, cardurile pentru mese la restaurante pentru bătrânii din munți și alte locuri mărginașe și izolate, o măsură prost gândită de Guvernul României. În alte locuri, măsurile sunt mai bine dezvoltate.

FEAD oferă deja alimente, îmbrăcăminte și alte tipuri de asistență materială de bază persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele și finanțează activități de sprijinire a incluziunii sociale a acestora. În medie, din 2014, aproximativ 13 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de sprijin din partea acestui fond. Potrivit unui raport al Federației Europene a Băncilor de Alimente, cererea înregistrată în băncile de alimente a crescut cu până la 50 % în comparație cu perioada anterioară pandemiei de COVID-19.

Prin NextGenerationEU, 47,5 miliarde de euro merg către REACT-EU, oferind sprijin pentru programele din cadrul politicii de coeziune în desfășurare și pentru FEAD. Fondurile pot fi cheltuite până la sfârșitul anului 2023, oferind soluții practice pentru răspunul de urgență la criză pandemică, acolo unde programele tradiționale ajung mai greu.
Mai mult, statele membre se bucură de flexibilitate în privința modului în care distribuie resursele suplimentare din cadrul REACT-EU între diferite fonduri.

Datorită modificării Regulamentului FEAD, rata de cofinanțare a UE poate ajunge acum până la 100 %, pentru a garanta că statele membre dispun de mijloace financiare suficiente pentru a pune rapid în aplicare măsuri de sprijinire a celor mai defavorizate persoane. În plus, în conformitate cu REACT-EU, 11 % dintre resursele suplimentare pentru anul 2021 vor fi prefinanțate.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *